Чесънът е един от най-добрите хранителни продукти за повишаване на имунитета. Когато се консумира суров, чесънът причинява лош дъх, гадене и продължителен лош вкус в устата. Това обаче зависи от химичния състав на тялото на индивида.
Чесънът е чудесен за лечение на проблеми с кръвообращението , но употребата му с други антикоагулантни лекарства може значително да ускори кръвта и да причини ненужно кървене.
Хората с чернодробни проблеми - чесънът може да намали ефектите на някои лекарства или дори да намали тяхната ефективност, когато става дума за лекарства за черния дроб.
Лица с чувствителен стомах - яденето на твърде много чесън може да влоши или да дразни стомашно-чревния тракт. Чесънът може да причини някои стомашно-чревни контраиндикации.