Наближава Великден и традиционно запалените кулинари започват да изпробват различни рецепти за козунаци . Ако все още не сте се пробвате да омесите козунак сами, днес ще ви дадем рецептата за александрийско тесто за козунаци - от него стават най-сполучливите и вкусни великденски хлябове ! Топящи се от сладост, пухкаво мекички и целите на конци.
От посоченото количество продукти можете да направите поне 4 големи козунака.
Александрийско тесто
Продукти:
- 1 л.прясно мляко
- 1 кг захар
- 500 гр.краве масло
- 10 яйца
- 3 жълтъка
- 150 гр.прясна мая
Разбийте яйцата леко, нарежете размекнатото масло на парчета, смесете всички продукти с топлото мляко и оставете на топло място за 8-12 часа (за през нощта).
След това добавете към сместа:
- 1 ч.л.сол
- 200 гр.накиснати и отцедени стафиди (в топла вода или коняк/ром)
- 2-3 пакетчета ванилова захар
- 2 супени лъжици коняк
- около 2,5 кг брашно
Замесете меко, еластично тесто, като потапяте ръцете си в слънчогледово олио. Готовото тесто сложете на топличко за поне час и половина, докато удвои обема си. Ще ви е трудно да работите на ръка с цялото количество тесто, така че направете половината или 1/3 от дозата. Можете да използвате и машината за хляб.
Оформете тестото по желание - оплетете на плитка, направете мини-козуначета във форма за мъфини или козунак тип "Копче". Пълнете само до 1/3 от формата, след което изчакайте тестото да втаса повторно, като се надигне почти до ръбчето, и печете на 180 градуса в предварително загрята фурна до готовност.© Jemchyjinka.ru Източник: https://jemchyjinka.ru/2019/02/17/aleksandrijskoe-testo-dlya-kulichej/?fbclid=IwAR03BGCATLLxHg-H8olTRyIUUyFCorrdZvcJHu6o6AF9iePU59QJ6PoG2iU