Александрийско тесто рецепта за пухкав козунак на конци

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Александрийско тесто рецепта за пухкав козунак на конци
Александрийско тесто рецепта за пухкав козунак на конци
15919
Александрийско тесто рецепта за пухкав козунак на конци
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Много домакини експериментират от година на година, когато приготвят козунак. Александрийското тесто е особено търсено. Трябва да приготвите козунака по тази рецепта само веднъж и няма да искате да опитате повече от другите.

Най-успешното александрийско тесто за Великден : ​​Вкусна рецепта за козунак

Прието е тестото да се замесва вечерта, а сутринта да се пече козунак.

Тайната в приготвянето на Александрийско тесто е в използването на прясна мая. Препоръчително е да я закупите от магазина в същия ден, когато правите тестото.

За да приготвите козунака ще ви трябват следните продукти:

  • 150 грама прясна мая;
  • 2,5 кг брашно;
  • 1 кг захар;
  • 1 литър мляко;
  • 10 бр. яйца;
  • 500 грама масло;
  • 200 грама стафиди;
  • 3 яйчни жълтъка;
  • 3 пакетчета ванилин;
  • 1 ч.л.
сол;.

Как се приготвя:

Вземете купа и смесете в нея жълтъците и яйцата. Добавете към тях захарта. След това разтопете маслото и маята в топло мляко и също ги добавете към яйцата. Оставяме сместа, която ще е необходима, на топло място за 8-12 часа.

След това вземете стафидите за козунака и ги накиснете за 15 минути във вряща вода. След това трябва да се овалят в брашно. Не забравяйте за ваниловата захар и солта, които трябва да добавите към тестото. След това добавяме и стафиди за деликатен вкус. Но това трябва да става постепенно, като се разбърква внимателно. Резултатът трябва да е лепкаво тесто. Ако лепне по време на месене, можете да намажете ръцете си с растително масло.

За час и половина празничното тесто за печене трябва да излезе. След изтичане на времето се уверете, че се е увеличило няколко пъти. Взимаме форма за Великден и поставяте тестото там. Трябва да е 1/3 или 1/2 пълна, но не повече.

Загрейте фурната на 180 градуса и сложете формата с тестото в нея. Козунакът трябва да се пече 35-50 минути. Всичко зависи от това какъв размер ще бъде. 

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft