Много домакини експериментират от година на година, когато приготвят козунак. Александрийското тесто е особено търсено. Трябва да приготвите козунака по тази рецепта само веднъж и няма да искате да опитате повече от другите.
Най-успешното александрийско тесто за Великден : Вкусна рецепта за козунак
Прието е тестото да се замесва вечерта, а сутринта да се пече козунак.
Тайната в приготвянето на Александрийско тесто е в използването на прясна мая. Препоръчително е да я закупите от магазина в същия ден, когато правите тестото.
За да приготвите козунака ще ви трябват следните продукти:
- 150 грама прясна мая;
- 2,5 кг брашно;
- 1 кг захар;
- 1 литър мляко;
- 10 бр. яйца;
- 500 грама масло;
- 200 грама стафиди;
- 3 яйчни жълтъка;
- 3 пакетчета ванилин;
- 1 ч.л.
Как се приготвя:
Вземете купа и смесете в нея жълтъците и яйцата. Добавете към тях захарта. След това разтопете маслото и маята в топло мляко и също ги добавете към яйцата. Оставяме сместа, която ще е необходима, на топло място за 8-12 часа.
След това вземете стафидите за козунака и ги накиснете за 15 минути във вряща вода. След това трябва да се овалят в брашно. Не забравяйте за ваниловата захар и солта, които трябва да добавите към тестото. След това добавяме и стафиди за деликатен вкус. Но това трябва да става постепенно, като се разбърква внимателно. Резултатът трябва да е лепкаво тесто. Ако лепне по време на месене, можете да намажете ръцете си с растително масло.
За час и половина празничното тесто за печене трябва да излезе. След изтичане на времето се уверете, че се е увеличило няколко пъти. Взимаме форма за Великден и поставяте тестото там. Трябва да е 1/3 или 1/2 пълна, но не повече.
Загрейте фурната на 180 градуса и сложете формата с тестото в нея. Козунакът трябва да се пече 35-50 минути. Всичко зависи от това какъв размер ще бъде.