Алкалната диета е начин на хранене, при който в менюто преобладават плодове, зеленчуци и почти не присъстват продукти с животински произход. Освен с високото количество на витамини, минерали и други микроелементи, зеленчуците и плодовете се характеризират и с други полезни свойства.
Този хранителен режим е предназначен за пречистване и възстановяване на тялото. Плодовете и зеленчуците е необходимо да са пресни, без да са термично обработени. Преходът към такова хранене е необходимо да се случва постепенно, без резки "скокове". Диетата може да бъде с продължителност от максимум 4 седмици.
Алкални хранителни продукти
Плодове: грейпфрут, стафиди, банани, ябълки, сушени фурми, сушени кайсии, нектарини, портокали, ананас, боровинки, пъпеши и дини;
Зеленчуци: моркови, зеле, карфиол, целина, броколи, патладжани, гъби, ряпа, тиквички. Според някои диетолози най-алкалните зеленчуци са: листата на цвеклото, стъбла на глухарче и печени картофи. Изключения са: царевицата, брюкселското зеле и аспержите.
Месни продукти: бихте могли да консумирате всякакво нетлъсто месо (телешко, агнешко, говеждо), то е необходимо да бъде много меко. Контролирайте нивото на холестерола. Гъшето и патешкото съдържат голямо количество мазнини и холестерол, поради това следва да се избягват.
Други алкални продукти: просо, бобови кълнове, елда, също зехтин, бадеми, мед, кестени, сладко, сладолед, сметана.
Основни правила на алкалната диета:
Яжте сурови зеленчуци, приготвени под формата на салата или на други ястия;
Докато трае диетата, менюто ви е необходимо да се състои 80% от алкални продукти и 20% - от киселинни;
Зърнени култури да се приемат не по-често от 3 пъти седмично;
Риба да се приема не повече от 2 - 3 пъти за седмица;
Хубаво е за закуска да се хапва 1 жълтък и 1 зелен зеленчук;
По време на диетата бихте могли да консумирате пресни несушени ядки и семена, зелени боб и грах, които са богати на растителни протеини;
При приготвяне на храната може да се ползват зехтин, слънчогледово олио, олио от соя и фъстъчено, без никакви химични добавки;
Употребата на месо да бъде умерена, да се избират нетлъсти видове - говежда, телешко, агнешко, пилешко и пуешко;
Не вечеряйте след 6 - 7 часа и след хранене не пийте нищо друго, освен билков чай;
Между храненията да се пие вода, плодови сокове и билкови чайове.
Предлаганата диета е богата на фибри и антиоксиданти. Тя е насочена към подобряването на здравето, а не за стопяване на килограми, но практиката показва, че придържайки се към такъв режим, килограмите също се топят.