Чрез консумацията на алкални храни е много по-лесно да свалите излишните килограми, да поддържате нормално кръвно налягане и да предотвратите сърдечни проблеми и рак
Един от показателите за човешкото здраве е свързан с pH баланса, който отразява нивото на киселинност и алкалност в организма.
Пропорциите на тези компоненти в кръвта оказват значително влияние върху състоянието на тялото и продължителността на живота му. За поддържане на добро здраве е важно да се осигури високо алкално съдържание.
Тялото ни има естествено алкална и естествено киселинна среда – и това не може да се промени по никакъв начин, а и няма нужда, казва диетологът Антъни ДиМарино.
Нашият стомах съдържа киселина за разграждане на храната. Нашата кожа има определено ниво на pH, за да се предпази от бактерии. Нашите бели дробове и бъбреци премахват метаболитните отпадъци и поддържат pH на тялото ни на подходящо ниво.
Нормалното ниво на pH на кръвта е 7,35-7,45
Но ако в нашата диета се съсредоточаваме главно върху „киселинни“ храни, тогава в крайна сметка механизмът за регулиране на рН ще започне да се поврежда. Тоест всичко трябва да е умерено.
Яденето на алкални храни прави много по-лесно отслабването, поддържането на нормално кръвно налягане и предотвратява сърдечните проблеми и рака.
Те също така насърчават младостта и цялостното усещане за благополучие. Напротив, храни, които причиняват окисляване на кръвта, могат да доведат до различни заболявания, включително рак.
За подобряване на благосъстоянието, повишаване на устойчивостта на стрес и удължаване на живота се препоръчва да се консумират следните храни:
Кръстоцветни зеленчуци (зелен фасул, зеле, броколи). Уникалният им състав съдържа индоли – природни вещества с противоракови свойства.
Целина и краставица. Класифицират се като умерено алкални продукти и бързо неутрализират натрупаните киселини.
Кореноплодни растения (моркови, репички, рутабага, цвекло, хрян). Имат високо pH. Подобрява чревната подвижност.
Лук, магданоз и други зеленчуци . Имат високо pH. Те съдържат витамини и минерали. Премахва токсините, повишава имунитета, укрепва кръвоносните съдове.
Кълнове от пшеница и ечемик . Съдържа витамини, минерали, микроелементи. Имат противогъбични и противоракови свойства.
Морски зеленчуци (водорасли). Те са източници на хлорофил, алкализиращо вещество.
Лайка и зелен чай . Имат добър алкализиращ и противовъзпалителен ефект.
Лимон. Въпреки киселия си вкус, лимонът има алкален ефект върху храносмилателната система. Този плод е най-алкалният от всички храни, които ядем. Ежедневната консумация на лимонов чай, лимонов сок или вода с резен лимон има благоприятен ефект върху организма.
диня. Динята има много висок алкален баланс – 9,0. Освен това динята е вкусен източник на витамини, минерали и фибри. Той ефективно премахва токсините от тялото и намалява киселинността на кръвта.
авокадо. Нивото на pH на този здравословен плод е 8,0. Авокадото се справя добре с алкалния баланс на тялото и неутрализира киселината в стомаха. Има много начини за приготвяне на авокадо. Подходящо е както за сандвичи, така и за салати. Авокадото може да ядете и отделно, като го поръсите с подправки на вкус.
Зрели банани. По-добре е да не ядете зелени банани, тъй като те повишават киселинността, причиняват запек и затрудняват усвояването на хранителните вещества. Въпреки това, зрелите банани съдържат достатъчно количество алкали, както и полезни витамини и минерали.
Аспержи. С ниво на pH 8,5, аспержите са много ефективна храна за алкален баланс. Освен това този зеленчук е богат на фибри, минерали и антиоксиданти. Аспержите имат благоприятен ефект върху водния баланс в организма, предотвратяват възрастовите промени и се съчетават добре с различни ястия.
Броколи. Доказано е, че броколите помагат на организма да се бори с раковите клетки. Този зеленчук съдържа алкални вещества, фибри и други основни хранителни вещества за здравето.
Чесън. Лютият чесън е не само отлична подправка за храна, но и помага за нормализиране на киселинно-алкалния баланс. Добавяйки скилидки чесън към месни и рибни ястия, ние не само подобряваме вкуса им, но и намаляваме киселинността. Зелените, заедно с чесъна, обогатяват тялото със здравословни фибри.
Бадеми. За разлика от другите ядки, бадемите са алкални храни. Съдържа достатъчно количество алкали. Консумацията на бадеми и бадемово мляко помага за понижаване на холестерола, подобрява мозъчната функция и поддържа нормално pH на тялото.
Лют червен пипер. Този екзотичен пипер има много полезни свойства. Характеризира се с високо ниво на pH (8,5). Освен това има антибактериален ефект, подобрява кръвообращението, понижава кръвното налягане, премахва токсините и има положителен ефект върху мозъчната функция.
Редовната консумация на всички тези храни няколко пъти седмично ще помогне за поддържане на киселинно-алкалния баланс в организма. В резултат на това рискът от развитие на рак значително намалява.