Алтън баклава - шоколадова плънка + печени лешници! Като свършат парченцата, облизват и тавата - толкова е вкусна!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Алтън баклава - шоколадова плънка + печени лешници! Като свършат парченцата, облизват и тавата - толкова е вкусна!
Алтън баклава - шоколадова плънка + печени лешници! Като свършат парченцата, облизват и тавата -...
4871
Алтън баклава - шоколадова плънка + печени лешници! Като свършат парченцата, облизват и тавата - толкова е вкусна!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Пак баклава - ще си кажете сигурно. Но тази не е обикновена, а шоколадова баклава , при това гарнирана с ароматни печени лешници .

Истински разкош за идващите празници. Ето как да си приготвите невероятна шоколадова баклава с лешници у дома:

Райска шоколадова баклава с лешници

Продукти:

450 гр.лешници, печени и обелени

350 гр.млечен шоколад

2 х 500 гр.фини точени кори

1 1/2 пак.несолено масло, разтопено

1 чаша вода

1 чаша захар

1/2 чаша мед

1 ч.л.екстракт от ванилия

шоколадова баклава с лешници

Приготвяне:

В чопър или кухненски робот смелете лешниците, докато станат на едри трохи, и ги извадете в купа. Смелете шоколада до подобна форма и размер, и го извадете в отделна купа. Намажете с разтопеното масло дъното на тава размери приблизително 20 x 30 см. Сложете на дъното 2 кори, като ги прегънете леко отстрани, ако е нужно, за да се съберат в тавата. Намажете с още масло и сложете още 2 слоя кори. Повторете с намазване и наслояване, докато получите 8 слоя кори. 

Поръсете равномерно ядките и шоколадовите парченца отгоре. Покрийте с още 2 листа кори, намажете с масло и поръсете още ядки и шоколад. Продължавайте наслояването, докато останат 8 листа от корите. При последните 8 листа кори намажете само масло, не добавяйте повече ядки или шоколад. След като всички кори са подредени, с остър нож нарежете баклавата на малки парчета-квадратчета, а след това ги разрежете наполовина, за да се получат триъгълници.

Намажете с още масло и печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 45 минути до златисто-кафяво. В касерола или тенджера смесете вода и захар на умерен огън. Продължавайте да бъркате, докато захарта се разтвори и сиропът започне да образува малки мехурчета отстрани. Добавете вътре меда и ванилията. Продължавайте да бъркате на слаб огън и загрявайте, докато баклавата се изпече.

Извадете баклавата след 45 минути и залейте с горещия меден сироп цялата гореща баклава - това щеда накара баклавата да "кипне" и да попие хубаво сиропа. Оставете да седи непокрита поне 6 часа или за една нощ - колкото по-дълго седи, толкова по-вкусно е! 

Разтопете шоколад и намажете с него баклавата отгоре за разкош! 

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft