Като отвориш вратичката на фурната и заухава вълшебно на прясно изпечена баница! Но не каква да е, а алтън баница със сирене и сусам . Мекичка като пух, с чуден вкус и вълшебна златна коричка.
Алтън баница със сирене и сусам
Продукти:
1 пак.фини кори за баница (400 гр.)
4 яйца
300 гр.сирене
300 гр.кисело мляко (около 1 ч.ч.)
1 ч.л.сода за хляб
2 с.л.царевично брашно
1 к.ч.олио за поръсване
сусам за поръсване
Приготвяне:
В дълбок съд разбийте яйцата с телена бъркалка. Добавете настърганото (или натрошено сирене), шупналото кисело мляко, в което сте угасили предварително содата. Накрая прибавете царевичното брашно и разбъркайте хубаво.
Върху плота разстелете корите. Вземете първата, поръсете с олио, отгоре покрийте с втора кора и върху нея сложете 4 с.л. от плънката. Хубаво я разпределете върху кората, след което навийте на руло. По същия начин процедирайте с останалите кори и плънка, след което ги подредете в голямата тава от печката, намазана с олио.
С остър нож нарежете баницата на парчета.
В останалата яйчена смес изсипете 2-3 с.л. олио, разбъркайте хубаво и намажете с четка баницата, след което поръсете обилно със сусам. Изпечете баницата в загрята фурна на 180 °C около 25 минути до апетитен загар.
Готовата баница покрийте с кърпа, да се задуши хубаво и омекне, след което я поднесете с кисело мляко или боза!
Добър апетит!