Чудни, дъхави милинки с аромат на масло, меки като памук и чудни на вкус! Рецептата е българска, но една турска домакиня я "подобри" и публикува в своя кулинарен блог. Затова ги кръстихме Алтън милинки (или с други думи - "златни милинки").
Алтън милинки
Продукти (чаша от 200 ml):
- 1 чаша прясно мляко
- 1 чаша гъсто кисело или квасено мляко
- 1/2 чаша олио (100-120 мл)
- 1 яйце + 1 белтък (запазете жълтъка)
- 1 чаена лъжичка сол
- 1 пакетче суха мая (10 г)
- 5 чаши брашно +-
Снимка: YouTube
За плънката:
- 100 г настърган или ситно нарязан кашкавал/чедър
За заливката:
- 100 г разтопено масло
- 1 жълтък
Приготвяне:
1. В дълбока купа смесете всички мокри съставки с маята (хладка или на стайна температура), след което постепенно добавете брашното и солта и замесете меко тесто, което съвсем леко да лепне по ръцете.
2. Покрийте и оставете на топло да втаса за 1 час или докато удвои обема си.
Снимка: YouTube
3. След като изтече времето, извадете тестото върху леко набрашнена повърхност, премесете го внимателно и го разделете на 28-30 топки.
Снимка: YouTube
4. Сплескайте и отворете всяка топка с върховете на пръстите си, след това поставете плънката в средата и отново затворете тестото като топка.
Снимка: YouTube
5. Подредете топчетата в намазнена тавичка и ги залейте с разтопено масло, към което сте добавили 1 жълтък.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
6. Включете фурната да загрява на 185 градуса и след като достигне температурата (за 10-15 минути), поставете милинките във фурната да пекат за 25-30 минути.
Снимка: YouTube
Готовите милинки извадете от фурната, оставете да се охладят леко, преди да ги разделите и поднесете.
Снимка: YouTube
Снимка: YouTube
Да ви е сладко!