Алтън милинки: Туркините взеха от нас рецептата и я подобриха! Вижте за какво чудо от тесто става въпрос:

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Алтън милинки: Туркините взеха от нас рецептата и я подобриха! Вижте за какво чудо от тесто става въпрос:
Алтън милинки: Туркините взеха от нас рецептата и я подобриха! Вижте за какво чудо от тесто става...
2731
Източник: За Жената
Алтън милинки: Туркините взеха от нас рецептата и я подобриха! Вижте за какво чудо от тесто става въпрос:
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Чудни, дъхави милинки с аромат на масло, меки като памук и чудни на вкус! Рецептата е българска, но една турска домакиня я "подобри" и публикува в своя кулинарен блог. Затова ги кръстихме Алтън милинки (или с други думи - "златни милинки").

Няма по-голямо изкушение от тесто - опитайте по нашата рецепта. Ето какво ви трябва:

Алтън милинки

Продукти (чаша от 200 ml):

  • 1 чаша прясно мляко
  • 1 чаша гъсто кисело или квасено мляко
  • 1/2 чаша олио (100-120 мл)
  • 1 яйце + 1 белтък (запазете жълтъка)
  • 1 чаена лъжичка сол
  • 1 пакетче суха мая (10 г)
  • 5 чаши брашно +-

милинки с кашкавал

Снимка: YouTube

За плънката:

  • 100 г настърган или ситно нарязан кашкавал/чедър

За заливката:

  • 100 г разтопено масло
  • 1 жълтък

Приготвяне:

1. В дълбока купа смесете всички мокри съставки с маята (хладка или на стайна температура), след което постепенно добавете брашното и солта и замесете меко тесто, което съвсем леко да лепне по ръцете.

2. Покрийте и оставете на топло да втаса за 1 час или докато удвои обема си.

втасало тесто

Снимка: YouTube

3. След като изтече времето, извадете тестото върху леко набрашнена повърхност, премесете го внимателно и го разделете на 28-30 топки.

топчета от тесто

Снимка: YouTube

4. Сплескайте и отворете всяка топка с върховете на пръстите си, след това поставете плънката в средата и отново затворете тестото като топка.

плънка милинки

Снимка: YouTube

5. Подредете топчетата в намазнена тавичка и ги залейте с разтопено масло, към което сте добавили 1 жълтък.

милинки в тавата

Снимка: YouTube

милинки с масло

Снимка: YouTube

6. Включете фурната да загрява на 185 градуса и след като достигне температурата (за 10-15 минути), поставете милинките във фурната да пекат за 25-30 минути.

готови милинки

Снимка: YouTube

Готовите милинки извадете от фурната, оставете да се охладят леко, преди да ги разделите и поднесете.

милинки с плънка

Снимка: YouTube

пухкави милинки

Снимка: YouTube

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft