В допълнение към различните форми и размери на тенджерите и тиганите, ние, като купувачи, сме изправени пред избора и на различни материали, от които са направени тези така важни домакински принадлежности.
Но какво точно да изберем и знаем ли всички предимства и недостатъци на различните материали за съдове за готвене ? Неръждаема стомана или мед? Чугун или алуминий? Днес сме помислили за вас и ви представяме едно сравнение между най-често срещаните материали за тенджери и тигани , техните плюсове и минуси.
Неръждаема стомана
Плюсове:
Всеки тип храна може да се готви в тигани от неръждаема стомана. Те са стабилни и издръжливи. Можете да намерите и по-евтини основни опции, които често са безопасни за миене в съдомиялната машина.
Минуси:
По-простите модели често имат лош топлопредаване и разпределение на температурата, което прави приготвянето на храна в тях нелека задача.
Решете проблема с отоплението, като закупите по-висококачествени съдове от неръждаема стомана. Добавената вътрешна сърцевина от мед или алуминий ще подобри топлопроводимостта. Може да е по-скъпо, но ще трае цял живот.
Мед
Плюсове:
Медта има отлична топлопроводимост, което означава, че храната се приготвя невероятно равномерно и бързо.
Минуси:
Влиза в реакция с алкални или кисели продукти, които могат да придобият метален вкус след готвене в медни съдове. По по-светлите храни, като яйца, също могат да се появят сиви ивици, което означава, че консумирате малко количество мед. Не е толкова добър материал за ежедневна употреба. Освен това изисква редовно полиране и поддръжка, а и е скъпа като материал.
Потърсете медни съдове с облицовка от неръждаема стомана или калай за най-доброто от двата материала: отлична топлопроводимост, безопасност и гъвкавост.
Алуминий
Плюсове:
Той има отлична топлопроводимост, лек е и много достъпен.
Минуси:
Алуминият е много мек като материал и има склонност да се деформира при силно нагряване, освен това е лесен за надраскване, което води до здравословни проблеми при продължителна употреба, т.к.частици алуминий попадат в организма с храната. А той, както всички знаем, се натрупва в някои жизненоважни органи и може да доведе до редица проблеми.
Изберете алуминий, обработен чрез електрохимичен процес, който го укрепва. Така се решават повечето от изброените проблеми.
Чугун
Плюсове:
Издръжлив, евтин, естествено незалепващ, с правилно стареене, разпределя равномерно топлината и я задържа добре, чудесен за дълго, бавно варене и пържене.
Минуси:
Също не е подходящ за кисели храни. В допълнение, чугунът е доста тежък, изисква много време за загряване и изисква малко повече усилия за почистване и поддръжка.
Въпреки факта, че все още предпочитаме чугун за тиганите, емайлираната версия има всички предимства на чугуна без обичайните проблеми.