Тази рецепта е достатъчна за 2 души или общо 6 палачинки, а ако искате да направите по-голяма доза, просто двойно или тройно увеличете всички количества на продуктите.
Трябва да имате предвид, че американските палачинки са много по-малки от тези, които ние ядем, така че със сместа трябва да зареждате не целия тиган. Размерът на една палачинка би трябвало да бъде колкото яйце на очи. Необходими съставки:
135 грама брашно
1 голяма лъжица бакпулвер
1 чаена лъжичка сол
2 супени лъжици пудра захар
130 мл прясно мляко
2 супени лъжици разтопено масло
1 яйце
В голяма купа смесете брашното, захарта, солта и бакпулвера. В друга купа разбийте яйцата и смесете с млякото. Разтопете маслото на стайна температура или в микровълнова фурна 20-30 секунди и добавете към сместа от яйцето и млякото. Получената смес добавете в сухата смес (от брашно, захар, сол и бакпулвер) и разбъркайте добре с вилица, а след това с миксер половин минута, за да получите хомогенна смес. Загрейте тигана с малко масло и след това добавете сместа с черпак.
Слагайте палачинките една по една, за да не се залепват. На всяка страна печете по минута до минута и половина, а след това внимателно обърнете и печете от другата страна. При сервиране само мажете с любимо сладко и можете да направите комбинация от шоколад и нарязани банани; сладко и ванилов сладолед; бита сметана и нарязана пресни плодове или мед и счукани орехи.