![admin](https://i.zajenata.bg/images/0/th_13af5f6b523fc05e7c790c3c67088613.jpg)
Вземете дълбока купа или тава. Разтворете маята и солта в топлата вода, пресейте отгоре брашното. Маята е посочена с голяма разлика в количеството - ако използвате 5 гр., тестото ще втаса по-бавно, но на вкус ще е по-меко. Можете спокойно да вземете и 10 гр.- втасването е много по-бързо, а и не се отразява много на крайния вкус.
Объркайте сместа за половин минута - не търсете хомогенност, а просто нека цялото брашно да се смеси с водата.
Покрийте с фолио и го оставете на топло да втасва (може да си пуснете любимия сериал и да забравите тестото за 2 часа).
Два часа по-късно сложете филма на пауза и проверете хляба.
Обемът на тестото трябва да се е уеличил сериозно - 3-4 пъти. Вземете дълбока тава (за предпочитане с дебели стени), намажете с масло и поръсете с брашно.
Сега тестото. Поръсете плота с брашно, сложете тестото върху брашното и отгоре също набрашнете.
Загладете хляба с ръка.
Сега сгънете тестото като плик, просто придърпайте всеки ръб към средата.
И това е.
Сложете хлебчето с шева надолу във формата и я покрийте с капак (ако тавата е дълбока, за да има място за втасване) или набрашнена кърпа. а отгоре - с плик. Оставете да престои около половин час, така че хлябът да нарастне двойно. Включете фурната да загрява.
След половин час пъхнете втасалия хляб в добре сгорещената фурна. Желателно е да създадем във фурната пара - за целта поставете на дъното на фурната чаша вряща вода за 5-10 минути или напръскайте с пулверизатор 50 мл. вода. Ако имате дълбока тава с капак, то може да печете и без пара, но под капака, като го махнете 20 минути след началото на печенето.
След 40-50 минути хлябът е готов!
Извадете го върху решетка или няколко пъти сгъната домакинска кърпа, след което покрийте с още една кърпа. Оставете го да почине, а вие може да си догледате сериала!