Сложете жълтъците и захарта в купа и ги разбийте с миксер. Прибавете брашното, размитата мая и какаото. Загрейте фурната на 200 градуса. Намажете с масло и поръсете с брашно тавичката, в която ще печете тортата. Разбийте белтъците с щипка сол на сняг и ги прибавете внимателно към сместа. Изпечете блата (около 40 минути). Извадете го от фурната и го оставете да изстине. Разтопете шоколада с масло и получената смес изсипете върху плота или мраморна дъска. Оставете я да изстине и я оберете с метална лопатка, така че да се получат големи шоколадови стружки (пръчици). Разделете блата с конец на 3 по-тънки платки.
Изцедете парчетата ананас от 1 кутия компот. Към сиропа от компота прибавете рома и с течността напоете долния блат. Намажете го с пресованите парченца ананас и отгоре сложете втория блат. Сиропирайте и него и също покрийте с ананасово пюре. Поставете и последния блат и сложете тортата в хладилника. Няколко минути преди да сервирате, разбийте сметаната със захар и с нея намажете тортата. Поръсете я с шоколадовите пръчици, а по желание - със стафиди, смлени ядки, парченца ананас и пр.
Ананасова торта със сметана и шоколад
28 Февруари 2012
20031
Източник: zajenata.bg
Ключови думи:
Тип ястие:
Вид меню:
Приготвяне:
30 мин
Готвене:
60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност:
500 kcal
Необходими продукти
Рецепти
Рецепти
салати
салати
супи
супи
предястия
предястия
сандвичи
сандвичи
гювечета
гювечета
още
пици
пици
Коментари