Тези сладки нежни кифлички (Hot cross buns) се приготвят за Великден в Англия и Америка. Понякога към тях се добавят шоколадов чипс или ядки. В тази рецепта те се пекат с добавка на прясна ябълка, което ги прави много леки и въздушни. Представяме ви рецептата за английски великденски кифлички :
Английски великденски кифлички
Продукти:
За тестото:
300 мл прясно мляко
50 гр.
1 с.л. растително масло
500 гр. брашно
1 ч.л. сол
75 гр. захар
1 пак.суха мая
1 яйца
75 гр. стафиди
2 ч.л. настъргана портокалова кора
1 ябълка
1 ч.л. канела
За кръстчетата:
75 гр. брашно
За глазурата:
3 с.л. сладко от кайсии
Приготвяне:
1. Оставете млякото да заври, свалете от огъня и добавете маслото. Оставете сместа да се охлади до 36 градуса (до телесна температура). Пресейте брашното в купа, добавете сол, захар, канела и мая.
2. Направете кладенче в средата и изсипете топлото масло и мляко, както и разбитото яйце.
3. Разбъркайте всичко с дървена лъжица, поставете върху набрашнена работна повърхност и замесете еластично, леко лепкаво тесто. (Меси се около 5 минути).
4. Намажете голяма, чиста купа с растително масло, поставете тестото в нея и покрийте с намаслено фолио. Фолиото се намазва с олио, така че горната част на тестото да не изсъхне и по него да не се образува коричка. Оставете тестото да втаса за 1 час. То трябва да се удвои по размер.
5. Извадете сърцевината от ябълката, обелете и нарежете на ситно. Добавете към тестото стафидите, ябълката и портокаловата кора, и го премесете, без да го изваждате от купата. Разпределете равномерно всички добавени съставки. Оставете да престои още час под намазнено фолио.
6. Разделете тестото на 16 равни части, оформете ги на топки и поставете върху тавичка, застлана с хартия за печене. Оставете достатъчно място между топките, тъй като те все още ще втасват. Покрийте с намаслено фолио и оставете за още един час.
7. Загрейте фурната до 220 С. За кръстчетата смесете брашното с 4-5 супени лъжици вода, за да направите гъста паста. Поставете я в пош или по-дебел плик, отрежете единия край и шприцовайте кръстчета върху кифличките.
8. Печете 20 минути в средата на фурната до златисто кафяво. Загрейте сладкото на слаб огън, така че да стане по-течно. Ако е необходимо, прецедете през сито, така че да няма бучки. Намажете горещите кифлички със сладко и оставете леко да се охладят.