Ноември е идеалното време за диета с тикви. Диетолозите я препоръчват, тъй като е здравословна, а в същото време и ефективна.
Тиквата, която се води към т.нар. плодови зеленчуци, е нискокалорична, близо 70 калории в 100 грама,
Диетата с тиква има доста почитатели
освен това е и полезна. Оранжевият й цвят се дължи на голямото количество каротин (провитамин А), който в някои сортове надвишава този в морковите. Според спецовете само от 100-120 грама тиква можете да си набавите необходимата дневна доза от витамина. С тиквената диета ще се заредите още и с витамини от от група В (В1, В2, РР), също така – Е и С. Тиквата съдържа и рядко срещания витамин К, отговорник за правилното съсирване на кръвта, и D, най-вече полезен през зимните месеци, пише в. „Телеграф“.
Тиквеният режим трае общо 12 дни, разделени на три повтарящи се цикъла от по 4 дни.
Така след като приключите четвъртия ден от диетата, започвате да повтаряте менюто от първия ден.
Ефектът според лекарите е добър, тъй като хапвайки тиква, намалявате рязко калориите, а в същото време имате и чувство за ситост. Освен това регулирате храносмилането.
Диетолозите съветват да не изхвърляте тиквените семки, защото те са ценна добавка в менюто. Съдържат калций, цинк, селен, освен това носят и полезни калории – в 100 г има 550 ккал.
Тиквеният режим вече има и рекорд – през 2013 г. англичанката Дон Чедуик сваля 120 кг. Тя тежала 235 кг, когато решила, че е време да вземе нещата в свои ръце. Прочела за тиквената диета и решила, че й подхожда напълно, защото обичала много тиква. Продължила да спазва режима за около 3 г. и успяла да се раздели с цели 120 кг. Върнала си самочувствието и усмивката, освен това не й било чак толкова трудно, защото хапвала тиква под различни форми – салата, каша, супа и дори не чувствала толкова силен глад.
Докато правите диетата, не се ограничавайте в обема на порциите, можете да хапвате толкоз, колкото поискате. Важно е обаче да се храните три пъти на ден, междинните закуски не са позволени. Освен това е необходимо да пиете поне 1,5 литра вода, може и зелен чай, но без подсладител. Кашата от тиква, включена в режима, може да пригответе, като нарежете на кубчета предварително и сварите в литър вода. Добавят се също и 7 лъжички пълнозърнест ориз, а на финала се долива обезмаслено прясно мляко, след това се пасира. Тиквените котлети също се приготвят лесно. Трябва да нарежете зеленчука на продълговати парчета, после да оваляте в смес от овесени ядки и 2 разбити белтъка, след това печете в растителна мазнина. Салата от тиква пък приготвяте по свой вкус – можете да я сварите предварително, а може и да оставите сурова и да я настържете на ренде, а после да я подправите с бадеми или орехи, тиквени семки и малко мед.
Закуска
Салата от тиква/каша от тиква и пълнозърнест ориз, сварена в обезмаслено мляко или вода
Обяд
Пасирана супа от тиква
Вечеря
Печена тиква
Закуска
Салата от тиква/каша от тиква и пълнозърнест ориз
Обяд
Зеленчукова супа, тиквени котлети (приготвени с белтък и овесени ядки)
Вечеря
Пресни или печени ябълки
Закуска
Салата от тиква/каша от тиква и пълнозърнест ориз
Обяд
Зеленчукова супа с фиде
Вечеря
Салата от тиква и ананас
Закуска
Салата от тиква с бадеми/каша от тиква и пълнозърнест ориз
Обяд
Зеленчукова супа/печени зеленчуци на скара
Вечеря
Зеленчуково рагу по избор с любим зеленчук, без картофи