На Андреевден (30 ноември) денят започва да расте – увеличава се с едно зрънце всеки ден. Андреевден е празник на семето и зърното и именно със зърното са свързани и много обичаи за празника.
Най-възрастната стопанка в дома взема с лъжицата варена царевица и хвърля нагоре за да станат посевите високи и здрави. Ето защо на трапезата на днешния ден се слага всичко, което се сее по нивите. А за да умилостиви мечките нарежда: „Яж, мечко, варен кукуруз, за да не ядеш суров.“Младите невести също празнуват с благодатната надежда да родят здрави и хубави деца.
Според поверието домакините трябва да приготвят някакво вариво - царевица, боб, жито, леща, ечемик, овес, нахут и др. Така годината ще бъде плодотворна и богата на жито и посеви. Както набъбват зърната в тенджерата, така ще растат и посетите на нивата жито и царевица.
Според традицията на Андреевден раздават на близките и съседите вариво. От сготвеното е необходимо да хапнат всички – малки и големи. От варивото се дава и на животните, за да расте здраво потомството им.
Свети Андрей е един от дванайсете апостола и първият, който тръгва след Христос. Свети Андрей Първозвани е ръкоположил първия епископ в Цариград и затова се почита като апостол на всички православни славяни.
Именни на този ден са: Андрей , Андрея, Андриян , Андрияна , Андро , Дешо , Дешка , Първан .