Портокал :
Проучване на немски психофармаколози откри, че витамин С намалява стреса и възстановява нормалните стойности на кръвното налягане и кортизола, които се повишават в резултат на стресова ситуация. Витамин С също така укрепва имунната система.
Сладки картофи :
Те намаляват стреса, защото задоволяват желанието за въглехидрати и сладко, което човек изпитва при напрежение. Сладките картофи изобилстват от бета-каротин и други витамини, а фибрите им помагат на организма да преработва бавно и стабилно въглехидратите.
Сушени кайсии :
Кайсиите са богати на магнезий, който гони стреса и отпуска мускулите.
Ядки бадеми фъстъци орехи :
Съдържат витамини от групата В и Е, които укрепват имунната система, а специално орехите и фъстъците понижават кръвното налягане.
Пуешко месо :
Съдържа аминокиселината L-tryptophan, която стимулира отделянето на серотонин – той от своя страна подобрява настроението.
Спанак :
Недостигът на магнезий може да причини мигрена и усещане за умора. Една порция спанак доставя 40% от дневната нужда на организма от магнезий.
Сьомга :
Богата на омега-3 мастни киселини, сьомгата предпазва от сърдечни болести. Тези киселини задържат повишението на стресовите хормони кортизол и адреналин.
Авокадо :
Мононенаситените мазнини и елемента калий в авокадото помагат за понижаването на кръвното налягане. Според медиците, един от най-добрите начини за намаляване на кръвното налягане е да се приема достатъчно калий. Авокадото съдържа повече калий от бананите.
Зелени зеленчуци :
Броколи, зеле и други зелени зеленчуци са истински складове за витамини, които помагат за възстановяването на организма, когато е стресиран.