1 супена лъжица зехтин
5 ч. чаши гъби (нарязани на филийки)
2 супени лъжици лимонов сок
1/2 ч. чаша нарязан лук
2 големи скилидки чесън (накълцани)
1 дафинов лист
риган
мащерка
черен пипер
щипка лют червен пипер
1 консерва (610 мл.) домати (нарязани)
2 супени лъжици червен винен оцет
щипка захар
2 супени лъжици нарязан пресен магданоз
сол
В тиган загрейте зехтина на умерена температура; пържете гъбите 7-10 мин. или докато водата им се намали. Прецедете, като запазите течността. В купа смесете гъбите с лимоновия сок и оставете настрана. В тигана прибавете лука, чесъна и 2 супени лъжици от течността на гъбите; пържете на умерена температура 3-5 мин. или докато омекнат. Прибавете дафиновият лист, ригана, мащерката, черния пипер и лютия червен пипер. Пържете, като бъркате 1 мин. Прибавете доматите, останалата течност от гъбите, оцета и захарта; оставете да заврат. Намалете котлона, покрийте с капак и варете 25 мин. Махнете капака и увеличете температурата до умерена; варете още 2 мин. или докато течността се намали наполовина. Махнете дафиновия лист. Прибавете доматената смес и магданоза към гъбите, като бъркате, за да се смесят добре. Подправете със сол на вкус. Оставете да престои в хладилника 5 дни. Сервирайте със стайна температура.