250 г сварени макарони
60 г (4 с л) краве масло
1 голяма глава кромид лук
5 резена бекон
2 с л (1/8 ч ч) брашно
250 мл (1 ч ч) прясно мляко
60 мл (1/4 ч ч) готварска сметана
1 жълтък
сол
смлян черен пипер
Фурната се загрява на 180 С. Макароните се сваряват според инструкциите на пакета. Отцеждат се и оставят настрани.
Беконът се изпържва до златист цвят и се нарязва(начупва на дребно). Лукът се почиства и нарязва на полумесеци. В тиган се разтопяват 2 с л краве масло. Изпържва се лукът на среден огън до красив златист цвят (8-10 минути).
В тенджера с дебело дъно се разтопяват другите 2 с л краве масло. Изсипва се брашното и се разбърква добре с тел за яйца. Готви се на среден огън 1 минута, като се бърка непрекъснато. Сипват се постепенно млякото и сметаната. Огънят се намалява на тих. По желание се подправят със сол и черен пипер.
В малка купа жълтъкът се разбива с вилица. Сипват се 1/4 ч ч от горещия млечен сос. Сместа се разбърква добре и се връща обратно в тенджерата. Сосът се готви 1 минута, след което се изсипва миксът от настърганите сирена (кашкавал). Разбърква се, за да се разтопи сиренето. Добавят се беконът и лукът, като се запазва по 1 с л от тях. Всичко се разбърква и се прибавят макароните.
Отново всичко се разбърква и се прехвърля в огнеупорна тава. Отгоре се поръсва със запазените бекон и лук. Тавата се поставя във фурната. Ястието се пече 15-20 минути.