Авторът на рецептата я е нарекъл с интересното име Арабска баница . Ако се чудите кое й е по-особеното, веднага ще ви кажем: кремообразна, като чийзкейк, но още по-вкусна! Две смеси, тесто и крем, се приготвят много бързо, слагат се една в друга и се изпичат, така че за по-малко от час се получава много нежен и пухкав сладкиш, който се топи в устата. Ето какво ви трябва за този уникален арабски десерт :
Арабска баница
Продукти:
- 2 яйца
- 180 г захар
- щипка сол
- 3 с.
Приготвяне:
В купа се разбиват на ръка яйцата със захарта и щипка сол. След това добавете заквасената сметана, а след като сместа стане гладка, добавете пресятото брашно и бакпулвера.
Разбъркайте с лъжица или шпатула и когато брашното поеме течността, добавете разтопеното масло. Всичко се разбърква до получаване на компактна, равномерна смес без брашнени бучки (меси се на ръка).
Оставете тестото покрито да почине, докато приготвите крема. В по-дълбока купа изсипете крема сиренето/изварата, добавете яйцата, щипка сол, заквасената сметана и захарта, след което разбийте добре с блендер до получаване на гладък крем.
Вземете тава или средно голяма форма, намажете добре с масло и изсипете вътре първото тесто. С помощта на дланите си го разпределете равномерно по дъното и стените на тавата.
Изсипете втория крем в средата и заравнете.
Пече се 35 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса. Оставете изпечения сладкиш да се охлади напълно, преди да го нарежете и сервирате.
Да ви е сладко!