Съществуват стотици рецепти за палачинки - любимата закуска в цял свят. С прясно, с кисело мляко, с брашно или грис, със сладък или солен пълнеж - вариантите са толкова много, че сигурно цял живот няма да ни стигне да опитаме всички!
Днес обаче имаме за вас една специална рецепта за Арабски палачинки , която гордо фигурира в списъка с 50-те най-добри десерта в света.
Сладката и ароматна розова вода е дестилат от розови листенца, но можете и да я замените с някакъв сладък сироп или мед. Има много вариации по темата за арабските палачинки - те се различават както по размер, така и по начин на приготвяне. След пълнене те могат да бъдат сервирани веднага или пържени в масло или запечатани.
Арабски палачинки с крема сирене:
Необходими съставки:
За палачинките:
120 г брашно
120 г грис
2 супени лъжици захар
1 чаена лъжичка бакпулвер
1/2 чаена лъжичка суха мая
1/4 чаена лъжичка сол
580 милилитра гореща вода
35 г смлян шам фъстък
мед по желание
За пълнежа:
1 супена лъжица грис
1,5 супени лъжици брашно
250 милилитра прясно мляко
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
2 супени лъжици маскарпоне
60 г хляб на кубчета
Начин на приготвяне:
Поставете сухите съставки в купа, след това добавете водата и разбъркайте. Покрийте съда и го оставете да престои 30 минути. Тестото трябва да е по-рядко от това за обикновените палачинки.
Пригответе пълнежа. Смесете гриса, брашното и 60 мл мляко и ванилията. Загрейте това на котлона, като добавите останалото мляко и разбърквайте, докато стане гъсто и пенливо. След това добавете маскарпонето и разбъркайте добре, докато се смесят всички съставки, след което добавете кубчетата хляб и оставете да се охлади.
Загрейте тигана и изсипете 2 супени лъжици от палачинковата смес. Печете, докато се появят мехурчета. Палачинките не трябва да се обръщат, достатъчно е да ги изпечете само от едната страна.
Поставете около супена лъжица пълнеж във всяка палачинка, съединете краищата и поръсете натрошените шам-фъстъци отгоре.
Поръсете с мед, ако желаете.