Необичаен, обилен и ароматен пай от тиквички и кайма , който може да се сервира вместо основно ястие. Приготвя се без месене или разточване на тестото, вместо това използвайте тънки арабски питки (или питки за гирос). Изберете млади тиквички с тънка кора и меки семена (ако го приготвяте извън летния сезон, използвайте каквито тиквички намерите на пазара). Каймата може да бъде всякаква, но е препоръчително да не е тлъста. Ако искате да направите пая още по-богат и питателен, можете да поръсите отгоре с настърган кашкавал.
Пай без тесто с тиквички и кайма
Продукти:
- тънка питка лаваш - 1 лист
- млади тиквички – 600 гр.
- кайма - 350 гр.
- лук - 1 глава (по желание)
- прясно мляко – 200 мл
- яйца – 2 бр.
- заквасена сметана – 6 с.л.
- чесън – 2 скилидки
- сол, черен пипер, билки - на вкус
- растително масло
Приготвяне:
Измийте тиквичките, подсушете ги, отрежете краищата, не е нужно да белите кората. Нарязваме тиквичките по дължина на много тънки филийки, най-удобно е с белачка за зеленчуци.
Запържете тиквичките от двете страни в тиган с малко количество растително масло до златисто кафяво. Оставете изпържените тиквички да изстинат.
Към каймата добавете смления на каша лук (по желание), сол и черен пипер също на вкус.
За да приготвите соса, с който ще намажем хлебчето, комбинирайте 4 супени лъжици заквасена сметана, нарязани пресни билки и чесън, сол и черен пипер, разбъркайте.
Поставете питката на масата и я намажете равномерно с готовия сос, като не стигате до краищата.
Поставете охладените тиквички върху хлебчето, както е показано на снимката.
Върху тиквичките се поставя каймата, която предварително се оформя на тънък „салам“ по цялата дължина на питката.
Започваме да навиваме стегнато руло от страната на каймата.
Нарежете рулото на парчета с ширина 3-4 см.
Застелете тава с хартия за печене и наредете рулцата.
За заливката разбийте млякото, яйцата, 2 с.л. сметана. Добавете сол и подправки на вкус.
Залейте със сместа пая във формата.
Печете в предварително загрята фурна около 45 минути на 180 С.
Оставете готовия пай леко да се охлади и го освободете от формата.
Нарежете на порции и сервирайте.
Добър апетит!