Мойте Рецепти
За крокана:
150 гр. захар
100 гр. лешници, бадеми или орехи
За крема:
500 мл студено прясно мляко + 1 малка ч.л. ванилов екстракт
6 супени лъжици захар
1 пудинг ванилия или 5 супени лъжици нишесте
За тестото:
250 мл топло прясно мляко
100 мл разтопено и охладено масло/маргарин
150 гр. захар + 1 чаена лъжичка сол
1 суха мая
1 чаена лъжичка ванилов екстракт
600-700 гр. брашно
6-7 ябълки
Първо направете крокана:
В сух тиган разтопете захарта, така че да образува карамел. След това дръпнете от огъня и добавете лешниците, орехите или бадемите. Бързо и старателно разбъркайте сместа. След това я изсипете върху алуминиево фолио, покрито с малко масло, и я оставете да се охлади. След това я натрошете на ситно с остър нож и счукайте в хаванче. От време на време разбърквайте с вилица, за да не останат по-едри парченца крокан. Оставете настрана.
Тесто.:
В купа сложете всички съставки с изключение на брашното, разбъркайте с вилица, а след това добавете малко по малко от брашното и бъркайте с дървена лъжица. Когато сместа започне да се събира по лъжицата, извадете лъжицата и добавете още брашно. Замесете на ръка, докато получите меко тесто, което не залепва за ръцете. Оставете настрана и пригответе крема.
Крем:
Отделете малко от млякото, а другото сложете да се загрее. В отделеното мляко разтворете пудинга (или нишестето) със захарта и разбъркайте с лъжица, докато захарта се разтопи. Когато млякото започне да ври, добавете приготвената смес и с лъжица непрекъснато разбърквайте, докато кремът се сгъсти. Оставете настрана (не в хладилник) малко да се охлади.
Обелете ябълките (но може и с кората). Нарежете на филийки, но не прекалено дебели, и също ги оставете настрана.
Подреждане:
От тестото разточете кора с размери 40х20 см. Поставете кората в правоъгълна намазнена тава със същия размер. Над кората разпределете хладкия крем и красиво и внимателно над крема подредете резенчетата ябълка. Над ябълките поръсете счукания крокан.
Включете фурната на 200 градуса да се загрее, а тавата поставете над печката. Нека престои така 15 минути. След това пъхнете сладкиша да се пече на 220 градуса 35-40 минути. Ще разберете, че е готов, като леко повдигнете ръбовете и ги отделете от тавата - трябва да са добре изпечени и кафеникави на цвят. Извадете и оставете сладкиша да се охлади. След това нарежете на парчета по желание.