125 гр. сирене камамбер
Тесто:
1 чаша топла вода
1 пакетче суха мая
2 супени лъжици кафява захар
2 супени лъжици сол
50 гр. разтопено масло
50 мл зехтин
3 чаши бяло брашно
Останалите съставки:
2 супени лъжици зехтин за омесване
1 яйце за намазване
Камамберът е популярно меко сирене, което се получава от краве мляко.
Предполага се, че идва от провинция Шампан и датира още от 18 век.
Наричат го още кралско сирене, защото до френската революция се ползвало изключително и само от френските крале и аристокрацията.
Първо сиренето се нарязва на кубчета с големина 1х1 см.
В купа се поставят сухата мая, захарта, топлата вода и малко брашно.
Хубаво се разбърква и се оставя да се активира 10 минути.
След това постепенно се добавят олиото, маслото, солта и по малко от брашното. Замесва се по-меко тесто. Тестото е много меко, така трябва и да бъде.
Отгоре се маже с една супена лъжица зехтин и се оставя да втасва 30 минути.
След това на работната маса се поставя една супена лъжица зехтин и тестото се премесва отгоре. Разделя се на приблизително 30 топчета (може и на по-малко за по-големи кифлички).
Всяко топче се разточва в овална форма, отгоре се поставя по едно кубче камамбер и се завива като кифличка.
Готовите кифлички се подреждат в тава за печене или в тавата от фурна, покрита с хартия за печене.
Намазват се с разбито яйце, оставят се да втасват 15 минути и се пекат 25 минути на 200 градуса.
Опитайте, тестото е страхотно!