В тези зимни дни най-добре може да се поддържаме с топла с чаша вкусен чай . Любителите на чай, които са готови да изпробват всички нови вкусове, сигурно с удоволствие ще приложат тази рецепта, която ви разкриваме. Става дума за чай, който най-много се пие в африканските и азиатските страни, със специфичен вкус, който му придава подправката какуле или "кардамон".
Кардамонът е подправка , която произхожда от Близкия изток, Северна Африка и Скандинавия. Има три вида кардамон зелен, черен и Мадагаскарски кардамон . Най-добре е да се купи кардамон, когато е още на парчета и в обвивката си. Може да се купи и като семена, но и голяма част от неговите качества и вкус се губят.
Кардамонът има силен, уникален и сладък вкус и е малко ароматен. Предлага се през цялата година и е една от най-скъпите подправки заради, но от друга страна, за да се постигне вкуса са необходими много малки количества.
В някои страни хората дъвчат семената, вместо дъвка, но и като лекарство за венците и предпазване на зъбите от инфекции. Тази подправка е добра превенция, но и лекарство за гърло , възпаление на белите дробове , туберкулоза, възпаление на клепачите, както и храносмилателни разстройства. Използва се и като средство за навлизане на кемен в бъбреците и жлъчката. Тази подправка се използва в много страни като съставка в традиционната медицина. Традиционна китайска медицина използва като лекарство за стомашни проблеми, дизентерия, запек и други проблеми при храносмилането.
Той е често срещана съставка в индийската кухня, но и в скандинавските кухня, като се поставя в финландския сладък хляб. В Близкия изток се смесва с кафеени зърна, мелят се и се използва за приготвяне на кафе. В Южна Азия зеления кардамон се използва за приготвяне на сладкиши, както и в чаят о нмеласа. Използва се и като гарнитура за басмати ориз.
Рецепта за три чаши:
-3 чаши вода
-3 чашки мляко
-10 парчета кардамон (едно може да съдържа до 20 малки семки)
-2 -3 филтър пакетчета черен чай
-1 равна лъжичка сух смлян джинджифил
- ¼ пръчка канела