Тази рецепта за лучник с домашни кори ни бе любезно изпратена от наша читателка. Лучникът е традиционно ястие за българина, особено в зимния период.
Лучник с домашни кори
Продукти:
1 кг брашно тип 500
1 ч.л. сол
1 кубче мая
1 ч.л. захар
3-4 с.л. олио
За плънката:
5 глави лук и 6 стръка праз, нарязани
Около 600 гр картофи, нарязани на малки кубчета
1 /2 ч.ч. доматено пюре
черен пипер, магданоз, джоджен, копър, червен пипер, сол, чубрица - на вкус
Приготвяне:
От посочените продукти се замесва меко тесто с добавяне на хладка вода. Маята предварително трябва да се "захване" с малко топла вода, захарта и мъничко брашно, докато шупне хубаво и се активира. След като тестото е готово, се оставя малко да почине и втаса, докато се приготвя плънката.
Всичко за плънката задушаваме до полуготовност. Вече втасалато тесто се разделя на 3 топки.
Разточват се три кори който можем с олио или мас. Върху всяка кора нанасяме от плънката от картофи и лук.
Последната кора намазваме само с олио.
Печем до готовност в предварително загрява фурна на 220 гр.
Добър апетит!
Автор: Светла Йовева