400 гр. картофи
2 стръка праз
1 голяма глава лук
1 с.л. олио
700 мл. зеленчуков бульон
300 гр. филе от пушена пъстърва
1 с.л. синапено семе
150 мл. сметана (най-малко 30% масленост)
лимонов сок
сол
черен пипер
4 с.л. кервел (див керевиз) - нарязан
4 с.л. нарязан копър
Измийте картофите, обелете ги и нарежете на кубчета. Разполовете праза по дължина, измийте добре, почитете и нарежете на тънки кръгчета. Обелете и нарежете на ситно лука. В тенджерка загрейте олиото, сложете вътре картофите и половината праз и щом леко се запържат, залейте с бульона. Гответе под капак около 20 минути. Междувременно накъсайте рибното филе на парчета. Запечете синапеното семе в сух тиган за около 2 минути. Пюрирайте супата с пасатор или решетъчна преса, одбавете останалия праз и варете още 10 минути. Прибавете сметаната и лимонов сок на вкус и доовкусете със сол и черен пипер. Поднесете супата в купички или дълбоки чаши, във всяка порция сложете от рибата, малко синапено семе и гарнирайте с нарязаните див керевиз и копър.