1 чаша леща
1/4 чаша кокосово масло
1 голяма глава лук, нарязана
2 моркова, обелени и нарязани
4 скилидки чесън - счукани или смлени
2 с.л. пресен джинджифил - настърган или фино нарязан
780 гр. нарязани домати (от консерва)
1 чаша бульон (зеленчуков или пилешки)
1 чаша пресен или замразен грах
За ароматната смес:
2 с.л. смлян кимион
2 с.л. червен пипер
1 ч.л. смлян сминдух (по желание)
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сушена мащерка
1/4 ч.л. смлян кардамон
1/4 ч.л. смлян кориандър
1/8 ч.л. смлян карамфил
1/8 ч.л. смляна канела
1/8 ч.л. лют пипер
Сварете лещата за около 45 минути, или до омекване. В голям тиган на умерен огън загрейте кокосовото масло и задушете вътре лука и моркова за 10 минути. Прибавете чесъна, джинджифила и останалите подправки, и задушавайте още 3-4 минути. След това добавете доматите и варете сместа 5 минути, докато доматите поизврат. Добавете бульона и оставете да къкри на бавен огън. Щом течността се поизпари, добавете лещата и граха, и отново варете на бавен огън още 15 минути. Поднесете яхнията топла!