Свежестта на току що откъснати подправки определено се усеща в ястието. Ако отделите малко място на балкона, ще имате винаги под ръка пресен магданоз, розмарин, босилек или див лук.
Подправките са лесни за отглеждане, имат нужда от малко почва и не заемат голямо пространство. Можете да стартирате билковата си градина със семена или като пресадите купено растение.
Магданоз може да си посадите винаги, но пролетта все пак е времето за официално откриване на сезона за сеитба. Засейте семена, а след като поникне разсадът, разредете така, че стръкчетата да са през около 10 см. Изнесете го на открит балкон през април, но пазете магданоза, ако прогнозират застудявания. Погрижете се почвата да е влажна, а за добра реколта торете по малко на всеки две седмици. Колкото повече късате от него, толкова повече ще расте, казват бабите.
Ако сте почитатели на италианската кухня, ще оцените свежия босилек . Времето за садене е март-април, но внимавайте със студовете. Семената на босилека обичат светлината , не ги садете твърде дълбоко. Готовия разсад разредете в саксии или сандъчета на разстояние 25 см. Ако прецените, че през май нощите също са хладни, го покривайте. Пазете го от дъжд и вятър. За разлика от магданоза, босилекът се тори по-рядко – веднъж в месеца.
За да се насладите на мекия вкус на дивия лу к направете следното: пикирайте на храстчета – по 10-20 стръкчета разсад на едно място и поддържайте почвата влажна. Месец и половина след поникването на разсада можете да приберете първата реколта. С ножица режете на 2 см над почвата.
Приятна работа в билковата градина и добър апетит!