500 гр. смесено мляно месо
50 гр. настърган пармезан (кашкавал, пекорино)
2 яйца
1 супена лъжица листа от прясна мента (ситно нарязани)
1 супена лъжица пресен магданоз (ситно нарязан)
малко сол
1 чаена лъжичка индийско орехче
50 гр. галета
300 гр. доматен сос
2 скилидки чесън
2 чаени лъжички мащерка
1/2 чаена лъжичка червен пипер
малко зехтин
В дълбок съд поставете месото, пармезана, ментата, магданоза, галетата, индийското орехче и яйцата. Разбъркайте добре и посолете на вкус. Оформете от сместа кюфтенца между дланите си и ги поставете в чиния.
Изпържете кюфтетата хубаво от всички страни на умерена температура в загрята мазнина (около 10-тина минути).
За соса: в тиган с малко зехтин сложете да се запържат чесъна, мащерката и червения пипер (около минута-две), а след това добавете доматения сос и оставете сместа да къкри около 10-15 минути.
Пуснете кюфтенцата в соса и леко разбъркайте, за да ги покрие сосът напълно.
Сервирайте кюфтетата заедно с малко сос в дълбоки чинии, а отгоре поръсете с малко свеж нарязан магданоз и настърган пармезан (по желание).