1. В купа се поставя първо маята, след това - хладкото мляко, захарта, солта, олиото, оцетът, 2 цели яйца и 1 белтък (жълтъкът се сваля настрана за намазване).
2. Разбърква се добре, след което постепенно се добавя брашното. Зависи от брашното дали ще е точно един килограм или повече. Тестото не трябва да бъде нито меко, нито твърдо.
3. Замесва се хубаво и се оставя в купа, покрито с найлон и кърпа, за да втаса приблизително около половин час до 40 минути.
4. След като втаса, се разделя на 4 равни части и се оформят топки.
5. Взема се едно топче и се разточва на правоъгълник. Маже се с предварително подготвената маслинова паста (може да ги намажете и с друго по желание - топено сирене, лютеница и пр.).
6. Кората е навива на руло и се нарязват( на парчета с приблизителна дебелина 3-4 см. Подреждат се в предварително намазана с олио тава и се оставят да втасат още около 20 минути.
7. След това се намазват с жълтък и се поръсват със сусам. Маслото (маргаринът) се разпределя по малко навсякъде между охлювчетата (като на снимката по-долу) и се поставят да се пекат.
8. Пекат се на 220-250 градуса (в зависимост от фурната) около 15-20 минути, така че да се зачервят леко.
За маслиновата паста:
Обезкостените 250 грама маслини се слагат в блендер, добавя се малко риган, малко чесън на прах и малко зехтин (ако нямате може и олио). Всичко хубаво се смила в блендера.
Забележка:
Охлювчетата са много подходящи и за съхранение във фризера. След като се изпекат и добре се охладят, могат да бъдат замразени в пликчета или пластмасови кутии.