300 г сурови бадеми
2 с л краве масло
2 с л зехтин
2 с л едра морска сол
1 с л сух розмарин
1 с л суха мащерка
1/8 ч л кайенски пипер
Бадемите се заливат с вряла вода и се оставят за 1 минута. Изваждат се с решечеста лъжица и се измиват със студена вода. Обелват се. Мазнините се загряват в тиган. Добавят се обелените бадеми и се пържат 5 минути до златист цвят. В малка купа се разбъркват солта, кайенският пипер и ароматните подправки.
Прибавят се изпържените бадеми и всичко се разбърква добре. Прехвърлят се в плитка тава (чиния) и се оставят да се охладят напълно. Бадемите могат да се съхраняват във въздухонепроницаем съд до 1 седмица.
Сухите подправки мащерка и розмарин могат да се заменят с пресни подправки. Бадемите са идеално допълнение към чаша сухо бяло вино.