В голяма купа първо поставете сухите съставки - брашното, маята, захарта и солта. Смесете ги добре. След това добавете зехтина, млякото и водата.
С миксер или на ръка замесете тестото. Ако използвате миксер, ще са необходими около 8 минути, ако меси ръчно - малко повече. Тестото трябва да бъде меко и еластично.
Прехвърлете тестото в друг съд, намазан с олио. Покрийте го с фолио и оставете да втаса на стайна температура най-малко един час.
Прехвърлете тестото на работния плот, наръсен с брашно. Разделете на осем равни топки. Всяка топка с ръце оформете на фитили, дълги 25 сантиметра.
От всеки фитил направете плетенка (както е показано на снимката). Ако тестото при работата лепне, използвайте брашно или малко масло.
Готовите плетенки сложете в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 175 градуса. Всяка питка намажете със смес от разтопеното масло, счукания чесън и ригана.
Печете 15 - 18 минути (до зачервяване). Щом са готови, покрийте плетенките с кърпа, за да се задушат няколко минути, а след това ги поднесете още топли и мекички!