За хляба:
100 милилитра прясно мляко
50 грама масло
1 яйце
50 грама захар
250 грама брашно
5 грама суха мая
За плънката:
20 грама краве масло
2 чаени лъжици мед
30 грама кафява захар
1 чаена лъжица канела
Този хляб се приготвя лесно, но изисква малко повече време, защото тестото трябва да втаса два пъти. Използвайте достатъчно дълбока форма за печене, защото при термичната обработка ще се надуе.
Първо разтворете маята и една чаена лъжица захар в топлото прясно мляко.
След това чукнете яйцето в съда на блендер, добавете разтопеното масло и по-голямата част от брашното, налейте млякото и включете уреда за пет минути (скоростта да не е висока).
Тестото трябва да бъде еластично и да се отделя от стените на съда.
Оставете да втаса (за половин час на топло място).
Направете ароматната плънка, като разтопите кравето масло и го смесете с меда.
Поръсете с брашно кухненския плот и върху него разточете тестото (дебелината да бъде малко по-малко от сантиметър)
С помощта на четка нанесете слой от разтопеното масло по цялата повърхност, поръсете с кафявата захар и канелата и старателно навийте руло, чиито краища прищипете.
Поставете го във формата върху лист пергамент и изчакайте да втаса още веднъж (необходими са 30 минути, а мястото да е топло).
Когато тестото е готово, изпечете за около 35-40 минути в загрята до 180 градуса фурна.
Добър апетит!