Архангелова задушница е близо-Ето как да се подготвите!

вход през zajenata.bg
За Жената
Събития
Архангелова задушница е близо-Ето как да се подготвите!
18271
Снимков материал: pixabay.com
Архангелова задушница е близо-Ето как да се подготвите!

Всяка година в първата събота преди Архангеловден отбелязваме Архангеловата задушница . През 2024 година се пада на 2 ноември.

На Архангелова задушница във всеки православен храм се отслужва Света литургия за упокой и Обща панихида за починалите, молим се за душите на починалите близки и палим свещ.

Близките на починалите отиват на гробищата и преливат с вино гробовете на близките си, както и прекадяват с тамян.

По традиция за помена се приготвя „коливо“ – варено, подсладено жито.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, заложено е в традициите да се раздава храна на познати и непознати, като задължително присъства жито и обичайно такава, каквато починалият е харесвал, да си спомнят за мъртвите и за „Бог да прости душите на мъртвите“. На гробовете на покойниците НЕ е редно да се оставя храна.

Едно от задължителните неща, за които трябва да се погрижим, е приготвянето на варено жито за раздавка. 

Необходими продукти:

  • грухана пшеница – 800 г
  • сол – 5 г, 
  • захар
  • 100 г пудра захар
  • вода
  • настъргана кора от 1 лимон
  • 150 г галета
  • 100 г наситнени орехи
  • канела
  • ванилия

Начин на приготвяне:

Груханата пшеница се залива с вода и кисне цяла нощ. На следващата сутрин се изцежда, слага се в тенджера и се добавя вода, като трябва да бъде около 2 пръста над житото.

Прибавя се солта и се вари на слаб огън, колкото да „къкри“. След около един час, когато зърната започнат да се разпукват, житото вече е сварено. Докато се вари, трябва да имате готова вряла вода, за да доливате при необходимост (Важно е да се отбележи, че ако водата е недостатъчно вряла, а просто хладка, процесът на варене прекъсва).

С решетеста лъжица изваждате житото в купа, отцеждате го и добавяте обикновената кристална захар, настърганата лимонена кора, галетата, наситнените орехи, канелата и ванилията.

Разбъркайте старателно всичко, а след това оставете житото за няколко часа, за да може да поеме добре овкусяващите го подправки. Посипвате отгоре пудрата захар, а върху нея посипвате канелата във форма на кръст.

Редактор: Ясен Чаушев
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft