24-36 лозови листа
2 чаши кисело мляко
1/2 чаша царевично брашно
1/2 чаша ситно смлян пресен копър
1/2 чаша ситно смляна прясна мента
1 чаша смлян пресен лук (бялата и зелената част - около 1 връзка)
3/4 ч.л. сол
3/4 ч.л. черен пипер
зехтин
Загрейте фурната на 175 градуса. Измийте добре лозовите листа и отрежете дръжките. Ако са пресни ги бланширайте във вряла подсолена вода за 2-3 минути. Ако използвате консервирани листа, просто ги измийте в студена вода.
За плънката: смесете киселото мляко, брашното, копъра, ментата, лука, солта и черния пипер. Опитайте на вкус и добавете още сол или пипер, ако е необходимо.
За да приготвите 1 голяма пита: Намазнете добре стъклена форма с диаметър около 25 см. Покрийте с пласт от листата с лъскавата страна надолу; уверете се, че листата висят малко над стените на формата. Излейте отгоре плънката и загладете добре. Покрийте с още един слой от лозовите листа, този път с лъскавата страна нагоре. Намажете отгоре със зехтин, покрийте с фолио (не стегнато) и изпечете за 40 минути до готовност на плънката (набодете с нож - ако излезе чист, значи е готово). Оставете да почива поне 15 минути, преди да обърнете върху чиния или плато и да нарежете.
За да приготвите индивидуални пайчета: Намазнете форма за мъфини с 12 гнезда. Покрийте всяко гнездо с 2-3 листа, така че да излизат извън формата. Разпределете вътре плънката и загърнете отгоре висящите листа, така че да се запечата плънката. Отгоре намажете със зехтин. Покрийте формата хлабаво с фолио и печете 20 минути (проверете отново с чист нож). Оставете пайчетата да изстинат 10-тина минути, след това ги извадете от формичките.