На 18 януари честваме един от най-големите православни празници, Атанасовден . Ортодоксалната църква почита паметта на Атанасий Велики , роден през 295 година в Александрия.
Атанасий Велики е придобил световна слава на богослов, участвайки във всеизвестния вселенски събор в Никея. Водил е ревностна война със свещеника Арий, според който Христос е по-нисш от Бог отец. Откритото му противопоставяне се е увенчало с успех и Арий бил отлъчен от църквата.
Свети Атанас е господар на зимните студове, снегове и ледове, и е покровител на домашните животни. Възседнал бял кон и с копринена риза на гърба си той отива в планината и се провиква със силен глас: "Иди си, зимо, идвай, лято!". Поради тази причина празникът се нарича още Среди зима.
Традициите и обичаите на Атанасовден са своеобразно продължение на тези от Антоновден. И през този ден не варят боб и леща, за да са здрави децата. Жените не трябва да шият и плетат, тъй като се счита, че ако се убодат мястото няма да зарасне лесно. Домакините колят черно пиле или кокошка, готвят го с ориз, след което го раздават на роднини, приятели и съседи, като наричат за здраве. Перата им се запазват, защото според народните вярвания притежават лечебна сила.
Имен ден празнуват: Атанас, Атанаска, Танас, Тинка, Насо и Нася. Името Атанас, преведено от гръцки език, означава "безсмъртен".
Още традиции и обичаи на Атанасовден :
На 18 януари се пекат и се раздават надупчени с вилица содени питки, полети с мед, за да не се шарят децата и да се умилостиви „Баба шарка“. За да не се „подсърдят“ болестите за тях се оставя на тавана парче с мед от питата, а за „лелята“ т.е. чумата - цяла питка.
Жените не плетат, не предат и не готвят боб и леща. Готви се и се раздава за здраве черно пиле с ориз, като перата на пилето се считат за лечебни и се запазват до следващата година. Традиционно празнично ястие е и свинското с бамя.
Ето как да приготвим ястията:
Содена питка с мед
Необходими продукти:
820 г брашно
400 мл топла вода
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
1 с.л. олио
2 с.л. оцет
100 мл олио за намазване
Начин на приготвяне:
Омесва се меко тесто от - 1с.л. олио, 1/2ч.л. сол, 1ч.л. захар, брашно, сода, оцет. Оставяме да втаса на топло за минимут 30 минути.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса.
Поднася се с мед.
Свинско с бамя
Необходими продукти:
1 кг свинско месо
500 г бамя
150 мл олио
20 г доматено пюре
2 глави лук
2 с.л. брашно
сол
Начин на приготвяне:
Бамята се накисва и почиства. Месото се запържва с нарязания на ситно лук. След като се позачерви, се сипва в тенджера и върху него се нарежда бамята. Когато е почти готово, се прибавят доматено пюре и брашно.
Пиле с ориз по традиционна рецепта
Необходими продукти:
1 бр. пиле на порции
2 глави лук
1 бр. морков
2 ч.ч. ориз
6 ч.ч. бульон
куркума, сол, джоджен
черен пипер - смлян и на зърна
сока на 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо се слага в подсолена вода. След като заври се добавят глава лук и черен пипер.
В тиган се запържва другата глава лук с моркова. Прибавя се оризът и се запържва.
В тавичка се слагат оризът, пилешкото, бульонът и подправките.
Пече се в умерена фурна.