Мойте Рецепти
250 мл хладка вода
6 супени лъжици сладко от боровинки
10 супени лъжици захар
500 гр. брашно
2 супени лъжици сушени боровинки
150 гр. постен шоколад
1 шепа нарязани орехи
1 шепа нарязани лешници
1 пакетче канела
1 супена лъжица сода бикарбонат
1/2 малка ч.л. бакпулвер
1 лимон - кората
1 портокал - кора и сок
1 шепа фурми
1 шепа сушени кайсии
1 шепа стафиди
200 гр. мармалад от кайсии
Толкова е вкусен, че и онези, които не спазват постите, ще му се насладят с удоволствие!
Смесете сладкото от боровинки със захарта и водата.
Разбийте на най-ниската степен на миксера.
Когато се съединят съставките, добавете кората на един портокал и на един лимон.
Отцедете сока на портокала и добавете и него в сместа.
После прибавете канелата и сушените боровинки.
Отделно смесете брашното със содата и бакпулвера, след което постепенно лъжица по лъжица го добавете в съда при тестото, като продължавате да разбивате.
Изключете миксера и добавете стафидите, нарязаните фурми, сушени кайсии и ядки.
С навлажнени ръце притиснете тестото върху дъното на тавата, докато стане на равномерен пласт.
Сместа не трябва да бъде много твърда.
Това зависи от гъстотата на сладкото.
Ако е по-гъсто, добавите хладка вода.
Тавата предварително покрийте с хартия за печене, за да не залепне сладкишът.
Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса 25-30 минути.
Проверете дали е изпечен, после оставете още 5 минути в изключена фурна.
Извадете тавата от фурната и нарежете на кубчета.
След това намажете с мармалад от кайсии и поръсете щедро с едро счукани орехи и лешници.
Разтопете шоколада на водна баня и поръсете с него сладкиша отгоре.
Забележка:
В случая е пропуснат шоколадът, за да е по-лек вкусът.
Шоколадът трябва да е постен.