От дете обожавам мекиците - онези от будките със закуски, които се спират с аромата си, а като ги видиш колко са пухкави, буквално ти потичат лигите. Много търсих подходящата рецепта за тези Улични мекички , докато накрая попаднах на тази - смея да твърдя, че стават дори по-вкусни от тези, които се продават в будката!
Пухкаво тесто, големи шупла в средата и онзи несравним вкус, когато ги поръсиш с пудра захар (или пък ги поднесеш с вкусно бяло сирене).
Най-вкусните улични мекици
Продукти:
- прясно мляко - 300 мл
- прясна мая - 20 г
- захар - 1 с.л.
- кисело мляко - 4 с.л.
- сода - 1/2 ч.л.
- яйце - 1 бр.
- олио - 4 с.л.
- сол - 1 с.л.
- брашно - 550 г и още малко при месенето
Начин на приготвяне:
Започва се с активираното на маята. Прясното мляко се затопля и в него се добавя захарта, малка част от брашното, маята. Разбърква се и се оставя да шупне.
Содата се разтваря в киселото мляко и се бърка. След това се прибавя олиото и яйцето и отново се разбърква.
В брашното се оформя кладенче. Изсипва се шупналата мая, киселото мляко с яйцето и се добавя солта. Тестото трябва да се получи меко и еластично. След това се оставя да втаса. Желателно е да увеличи обема си два пъти. Едва тогава е перфектно.
От тестото си късата малки топки и започвате да си оформяте мекички. За да се улесните, може да прибегнете към използването на точилка. Намажете я с малко мазнина и започнете да разточвате мекиците.
Имайте предвид, че тестото позволява да бъде съхранявано във фризер. Това значи, че дори след седмица или две от него можете да приготвите вкусна закуска, с която да изненадате семейството си.
Да ви е сладко!