Баба ми беше готвачка в един студентски стол и по нейните думи това е рецептата, която всички студенти са обожавали. Тя често приготвяше нейния специалитет от 50-те години и за нас, нейното семейство, и наистина мога да кажа, че по-вкусно нещо не съм опитвала в живота си! Кръстих рецептата Студентски кюфтета , но вие може да ги наречете както ви харесва.
Студентски кюфтета
Имаме нужда от:
- 200 мл кисело мляко
- 1/2 ч. л. сол
- 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат
- 150 г кашкавал
- 200 г брашно
За плънката:
- 2 глави лук
- 1 ч.л. кристална захар
- 500 гр. картофи
- 1/2 ч. л. сол
- растително масло
Приготвяне:
Изсипете киселото мляко в дълбока купа.
Добавете содата, солта и разбъркайте с лъжица.
В сместа се изсипва настърган кашкавал и се разбърква.
Снимка: youtube
Пресейте брашното през сито и объркайте всичко.
Замесете тестото на ръка.
Нарежете картофите на кубчета и ги сложете в тенджера с вода.
Посолете, покрийте с капак и гответе 10-12 минути.
Загрейте олиото в тиган и добавете нарязания на кубчета лук.
Поръсете лука със захар, разбъркайте и запържете 3-4 минути на среден огън.
Прехвърлете тестото върху набрашнена маса и го разделете на 10 равни части.
Пасирайте картофите, добавете запържения лук и разбъркайте.
Разстиламе топче тестото с ръце, поставяме плънката в центъра и покриваме с тесто.
Снимка: youtube
Загрейте олиото в тиган.
Добавят се оформените плоски "кюфтета" и се пържат на слаб котлон по 1 минута от всяка страна.
Снимка: youtube
Снимка: youtube
Извадете кюфтетата върху хартиена кърпа, за да попие излишното олио, след което може да сервирате.
Снимка: youtube
Желая ви добър апетит!