Предлагаме ви отлична рецепта за пухкави и изключително вкусни питки . Те са идеални за закуска и вместо хляб, а малката им тайна е добавянето на лъжица оцет в тестото . Именно киселото тесто ги прави толкова вкусни и мекички - нещо, което още бабите ни са знаели и са го използвали ежедневно.
Пухкави питки от кисело тесто
Продукти:
500 мл хладко мляко
3 g прясна мая или 10 g суха мая
100 г захар
1 чаена лъжичка сол
2 яйца
80 мл растително масло
50 г масло
0,5 чаени лъжички бакпулвер
1 супена лъжица 9% оцет
+/- 900 г пшенично обикновено брашно
За намазване:
1 жълтък
мляко
сусам
Приготвяне:
Добавете топло мляко, прясна мая и захар в купата.
Разбъркайте с бъркалка, докато маята се разтвори и съставките се смесят.
Добавете брашното, смесено с бакпулвера.
Разбъркайте на ръка, докато се превърне в еднородно тесто.
Накрая добавете маслото и оцета.
Продължете да добавяте останалите съставки, докато получите гладко и хомогенно тесто.
Покрийте купата със стреч фолио и я оставете на топло място за 50 минути.
След като изтече времето, прехвърлете тестото на работния плот.
Разделете тестото наполовина.
Оформете 2 топки от всяка половина.
Нарежете всяка на 6 парчета.
Оформете всяко парче във форма на топка. Тъй като тестото е лепкаво, ще ви трябва малко брашно.
Поставете ги върху тава, застлана с хартия за печене и оставете да престоят 15 минути.
Намажете с жълтък, смесен с мляко.
Поръсете със сусам и изпечете.
Съвет: Можете да използвате и маково семе, което придава на питките много приятен вид.
Печете в предварително загрята фурна на 180 ° C за 25 минути.
Кифличките се получават меки като пух и много ефирни. Ще ви станат любими!