Баба винаги слага по 1 лъжица в тестото - затова нейните кифлички и питки стават толкова пухкави!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Полезни съвети
Баба винаги слага по 1 лъжица в тестото - затова нейните кифлички и питки стават толкова пухкави!
55181
Снимков материал: pixabay.com
Баба винаги слага по 1 лъжица в тестото - затова нейните кифлички и питки стават толкова пухкави!

Предлагаме ви отлична рецепта за пухкави и изключително вкусни питки . Те са идеални за закуска и вместо хляб, а малката им тайна е добавянето на лъжица оцет в тестото . Именно киселото тесто ги прави толкова вкусни и мекички - нещо, което още бабите ни са знаели и са го използвали ежедневно.

Ето и рецептата за тези пухкави питки от кисело тесто :

Пухкави питки от кисело тесто

Продукти:

500 мл хладко мляко

3 g прясна мая или 10 g суха мая

100 г захар

1 чаена лъжичка сол

2 яйца

80 мл растително масло

50 г масло

0,5 чаени лъжички бакпулвер

1 супена лъжица 9% оцет

+/- 900 г пшенично обикновено брашно

За намазване:

1 жълтък

мляко

сусам

Приготвяне:

Добавете топло мляко, прясна мая и захар в купата.

Разбъркайте с бъркалка, докато маята се разтвори и съставките се смесят.

Добавете брашното, смесено с бакпулвера.

Разбъркайте на ръка, докато се превърне в еднородно тесто.

Накрая добавете маслото и оцета.

Продължете да добавяте останалите съставки, докато получите гладко и хомогенно тесто.

тесто бъркане

Покрийте купата със стреч фолио и я оставете на топло място за 50 минути.

След като изтече времето, прехвърлете тестото на работния плот.

Разделете тестото наполовина.

Оформете 2 топки от всяка половина.

Нарежете всяка на 6 парчета.

топки тесто

Оформете всяко парче във форма на топка. Тъй като тестото е лепкаво, ще ви трябва малко брашно.

Поставете ги върху тава, застлана с хартия за печене и оставете да престоят 15 минути.

Намажете с жълтък, смесен с мляко.

Поръсете със сусам и изпечете.

Съвет: Можете да използвате и маково семе, което придава на питките много приятен вид.

Печете в предварително загрята фурна на 180 ° C за 25 минути.

пухкави питки

Кифличките се получават меки като пух и много ефирни. Ще ви станат любими!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft