Родопските специалитети са признати отдавна за нещо като национално съкровище - помислете само за заветния пататник или чудните сармички, каквито само родопчанки могат да майсторят! Днес сме ви приготвили друго родопско чудо - автентичен клин . Родопският клин е нещо като баница с ориз, но се пече подобно на пататника.
Родопски клин
Продукти:
1/2 пак.фини кори за баница
1 ч.ч.ориз (200 мл)
4 яйца
150 гр.сирене
1 ч.л.сол
1 ч.ч.прясно мляко
200 гр.краве масло
40 гр.олио
Приготвяне:
Първо сварете ориза в тенджера с вода и малко олио, като внимавате да не го разварите, а да остане леко суров - като за ризото.
Оставете го да се охлади, след което чукнете вътре яйцата, добавете сиренето, млякото и сол на вкус, като е добре да опитате преди това сместа. Объркайте добре сместа, която трябва да е по-рядка заради прясното мляко. Но не се притеснявайте - по време на печенето на клина оризът ще абсорбира излишната течност.
Намажете тавата обилно с масло и олио, за да не залепне клинът. Сложете 3 кори за баница, като краищата им трябва да се подават извън стените на тавата. Сипете плънката за баницата, заравнете, но внимавайте тя да не е по-дебела от 3 см. Загърнете отгоре с краищата на корите и сложете още 3 кори за капак.
Най-добре да печете автентичния клин върху печка с дърва, но може и във фурната, но само на долен реотан. След като се изпече, с помощта на дъска или нещо плоско обърнете баницата, върнете я в намаслена тава и изпечете и от другата страна. Намажете обилно отгоре с масло. Изпечете клина до златиста коричка, извадете и загърнете хубаво с кърпа, за да се задуши.
Може да приготвите клин и на тиган, но в този случай разделете плънката на две или три -зависи колко е голям тиганът ви. Печете клина на слаб котлон, за да не загори, като отново се обръща. Да ви е сладко!