Какво ли не сме ви показвали в нашата кулинарна рубрика, но тази рецепта наистина е нещо специално - хляб в буркани! При това не какъв да е, а дъхав, бял и пухкав като дунапрен! При това може да го съхранявате удобно в малки количества, така че да не се разваля и да не се втвърдява бързо. Рецептата е на бабата на наша читателка, която прилага метода на приготвянето на подобен хляб още от младостта си, преминала под знака на войната.
Ето необходимите продукти и подробната процедура по приготвянето на фантастичния Хляб в буркани :
Хляб в буркани
Продукти:
- 4 чаши универсално брашно
- 2 супени лъжици меко масло
- 1 1/2 чаши топла вода
- 1 чаена лъжичка сол
- 2 супени лъжици инстантна мая (аз го правя с нея, но може да използвате и прясна - около 20 гр.)
- 2 супени лъжици инстантно сухо мляко на прах
- 2 супени лъжици гранулирана захар
Инструкции стъпка по стъпка:
Смесете всички съставки в купата на вашия миксер с куката за тесто. Ако използвате машина за хляб, моля, консултирайте се с инструкциите на производителя за вашия модел за реда, в който да поставите съставките. Това прави хляб от около 700 грама.
Оставете съставките да се съберат в купата за смесване. Ако тестото изглежда твърде сухо, добавете супена лъжица вода, ако изглежда прекалено мокро, добавете супена лъжица брашно, докато тестото достигне желаната консистенция. Тестото не трябва да залепва за дъното на купата. Трябва да се движи свободно около купата и куката. Оставете тестото да се омеси за 5 минути.
Извадете тестото от купата, намаслете купата и върнете тестото в нея, като намаслите и него. Покрийте с кърпа или найлоново фолио и оставете да втаса поне 1 час или докато удвои обема си.
Отделете втасалото тесто внимателно и го извадете върху плота без допълнително брашно.
Оформете го на дебел правоъгълник, след което го разделете на парчета според големината на бурканите, които ще използвате. Разделете правоъгълнита на ленти, а след това всяка лента навийте на "пънче" и го поставете в предварително намазнените буркани, така че да запълва малко по-малко от половината обем на буркана (защото тестото ще втасва отново). Притиснете хубаво и плътно тестото към стените на съда.
Добре е формата на бурканите да не се стеснява към гърлото, за да може да извадите по-лесно готовия хляб.
Покрийте бурганите с кърпа и оставете тестото да втаса повторно, докато ги "напълни". Междувременно загрейте фурната до 180 градуса.
Печете хляба в буркани 30 минути или докато покафенее и при почукване звучи кух отвътре. Извадете от фурната. Ако искате да съхраните хляба по-дълго, затворете бурканите докато са горещи с капаци и оставете да изстинат така, за да се вакуумират. В противен случай може да извадите готовите мини-хлебчета веднага върху решетка и да ги оставите да изстинат там.
Хлябът ще се реже по-добре, след като изстине напълно.