Биди - това необичайно име навява вкусни спомени за баба и сача на двора, на който нещо вкусно цвърчи. Днес този вид закуска е доста позабравена, помнят я само в някои краища на Пловдивско и околните села.
Бабините биди
Продукти:
200 гр.брашно
1/2 чаша вода
3 с.л.олио
1 ч.л.сода за хляб
(по желание - 1 яйце)
Приготвяне:
Всички продукти се смесват до гладко тесто, което трябва да е по-гъсто от това за палачинки, по-скоро като боза. Не добавяйте наведнъж цялото количество брашно, за да не стане прекалено гъсто. Тестото се оставя в покой 30-тина минути, през което време сачът се загрява добре. Намазва се хубаво с мазнина и върху него се сипва черпак от престоялото в покой тесто. Разпределя се по цялата повърхност на сача и се оставя да се пече. Щом краищата се надигнат, бидата се обръща внимателно с дървена лопатка.
Готовите биди се поднасят със солена или сладка плънка по желание.
Важно: преди да изсипете следващия черпак, внимателно разбъркайте отново сместа за тестото.
Приятен апетит!