Това е много стара рецепта за шоколадова торта , върху която кремът не се намазва, а само се изсипва, защото е течен като мляко. Освен това попива добре във всяка кора и я прави още по-сочна, отколкото е, затова всички я обичат. Нашите баби и майки със сигурност са записали тази рецепта в големите тефтери с пожълтели листа.
Припомнете си този вкус, който ще ви върне спомените от детството. Сладкишът става много бързо, както казва баба е готов докато свариш кафето. Тя често изненадваше дядо ми така и му казваше, че ще му направи кафе, ще го изпием заедно в градината, а след това тайно му правеше този сладкиш и го поднасяше с кафето. Докато дядо си свършеше работата в градината, баба бе готова с тортата.
Баба правеше тортата и я сервираше веднага, без да я оставя да изстине. Но който има търпение и време да изчака, нека да я охлади в хладилник преди сервиране. Ето какво е необходимо:
Домашна шоколадова торта
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ ЗА КОРИТЕ (х2):
- 2 яйца
- 10 супени лъжици захар
- 1 ванилова захар
- 10 супени лъжици вода
- 12 супени лъжици брашно
- 1 супена лъжица какао на прах
- половин пакетче бакпулвер
Пекат се две кори, които се разрязват, за да се получат общо 4 блата.
ПРИГОТВЯНЕ НА КОРИТЕ:
В купа се счупват две яйца и се разбиват на пяна, като постепенно се добавят 10 супени лъжици захар и 1 пакетче ванилова захар. Увеличете скоростта на миксера и разбийте на пяна, която ще увеличи обема си.
Когато захарта се разтопи, добавете 10 супени лъжици вода, разбъркайте за кратко, след което оставете миксера настрана. През цедка добавете 12 супени лъжици брашно, 1 супена лъжица какао и половин пакетче бакпулвер. Разбъркайте леко с миксер, а след това допълнително с шпатула. Сместа трябва да е еднородна.
Изсипете сместа в кръгла форма с гъвкав ринг (облицована), изравнете и разклатете, за да се отделят въздушни мехурчета. Формата е с диаметър 24 см, но можете да използвате и подобни размери. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути, след което проверете с клечка за зъби дали кората е изпечена.
Изпечете още една такава кора, след което оставете и двете кори да изстинат на стайна температура. Отрежете неравната горна част на всеки блат и я стрийте на трохи, които можете да използвате за украса. След това разрежете по дължина на 2 равни части, така че да се получат 4 кори.
ЗА КРЕМА:
- 1 л прясно мляко
- 200 г захар
- 200 г шоколад за готвене
- 250 г масло или маргарин
- 250 г смлени ядки
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
1 литър мляко се изсипва в тенджера на слаб огън и се оставя да заври заедно със захарта, шоколада и маслото/маргарина.
Разбъркайте внимателно, докато всичко се смеси и леко се сгъсти. След това отстранете от огъня и добавете смлените ядки. Смесват се на хомогенна смес и кремът е готов.
СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:
Върху всяка кора, без последната, сипете по няколко лъжици от крема. Отгоре се покрива с фолио и се оставя да изстине на стайна температура.
ЗА ГЛАЗУРАТА:
- 120 г млечен шоколад
- 80 мл течна сметана
Комбинирайте съставките за глазурата в тенджера на слаб огън и изсипете върху тортата. Украсете с останалите шоколадови трохи. Тортата може да се охлади допълнително в хладилник, за да стегне.