Продукти
1 кг. брашно
1 яйце
2-3 супени лъжици кисело мляко
1 супена лъжица олио
1 супена лъжица оцет
щипка сол
около 2 чаши хладка вода
олио за намазване и разточване
Начин на приготвяне
Брашното се пресява и леко се затопля.
В направената ямичка се слагат последователно яйцето, киселото мляко, олиото, оцетът и солта.
Налива се по малко вода и се омесва, докато се получи меко тесто.
Не е задължително да се използва цялото количество вода.
Тестото се меси, докато при разрязване с нож се установи, че са се образували шупли и мехурчета.
Готовото тесто се намазва с олио, покрива се с хартия и се оставя да отлежи половин час.
След това се нарязва на малки късчета, които се оформят на топки.
Те се разточват с точилка на малки питки с диаметър 12-15 см., намазват се с мазнина и се слепват по 3-4.
Оставят се за 5-10 минути да поемат мазнината.
Питките се разточват на тънки кори.
Диаметърът им се съобразява с диаметъра на тавата, в която ще се пече баницата.
Нареждането на корите и оформянето на баницата е описано в съответните рецепти