Баба ми имаше златни ръце, добре че успя да ме научи как да го правя, за да запазим рецептата в семейството, уникална вкусотия

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Баба ми имаше златни ръце, добре че успя да ме научи как да го правя, за да запазим рецептата в семейството, уникална вкусотия
Баба ми имаше златни ръце, добре че успя да ме научи как да го правя, за да запазим рецептата в...
24136
Баба ми имаше златни ръце, добре че успя да ме научи как да го правя, за да запазим рецептата в семейството, уникална вкусотия
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Всички в нашето семейство харесват тестените ястия, в това число влиза и вкусният лучник.

Днешното  предложение е точно за лучник. За да приготвите вкусен лучник, така както го правят по нашия край ще са ви нужни следните продукти: брашно 500-600 гр., мая за хляб ½ от кубче от 42 гр.

или пакетче суха мая от 7 гр., 1 чаена лъжичка захар, 1 чаена лъжичка сол, 300 мл. хладка вода, 2-3 сухи чушки, 1 чаена чаша едро счукани орехи, сол на вкус, 1 чаена лъжичка червен пипер, чубрица, олио 2 супени лъжици за тестото и 50 мл. да изпържите плънката за вашият лучник и 3-4 едри глави лук.

 

Ето как да приготвите тестото за вашият лучник:

брашното се пресява и се прави кладенче в него. Поставете лъжичката сол в него. Разтворете маята в хладката вода заедно със захарта и добавете 2-те лъжици олио. Течността изсипете в кладенчето и замесете гладко тесто като постепенно поемате от брашното до неговото усвояване. Готовото омесено тесто прехвърлете в леко намаслен съд и оставете да втасва покрито със стреч фолио или кърпа, докато приготвите плънката за вашия лучник.

 

Приготвяне на плънката:

изчистете от семките сухите чушки и ги попарете с вряла вода, след което ги на режете на парченца със средна големина, нарежете на едро лука и го запържете в олиото за 5 минути като често го разбърквате да не загори. Добавете към него нарязаните сухи чушки и орехите. Бъркайте сместа още минута две и добавете червения пипер задръжте на котлона още 20-30 секунди и отместете. Овкусете с чубрицата и посолете на вкус. Докато приготвите плънката тестото ще се е отпуснало и готово за оформяне. Разделете го на две, едната част да е по-голяма от другата, примерно малко повече от половината. Оформете на топки. Постелете тавата ако желаете с хартия за печене или я подмажете с малко мазнина. Разточете по-голямата топка на кора за тава 26 -30 см така, че краищата и да излизат от тавата и я поставете в нея. Отгоре разстелете охладената плънка. Разточете и втората топка на кора, но с големината на тавата (както е показано на снимките). Падащите краища на долната кора обърнете и покрийте горната притиснете ги и ги прищипнете да затворите плънката.

 

Оставете да втаса 15-20 минути. Отгоре може да намажете вашият вкусен лучник с разбито яйце или само с жълтък и малко олио, с кисело мляко или само с вода. Печете в предварително загряна фурна на 180 градуса за 30-35 минути. След като извадите вашия лучник от фурната, отстранете тавата, като внимавате да не се изгорите и увийте в кърпа да почине за 15 минути.

Редактор: За Жената
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft