Всички в нашето семейство харесват тестените ястия, в това число влиза и вкусният лучник.
Днешното предложение е точно за лучник. За да приготвите вкусен лучник, така както го правят по нашия край ще са ви нужни следните продукти: брашно 500-600 гр., мая за хляб ½ от кубче от 42 гр.
Ето как да приготвите тестото за вашият лучник:
брашното се пресява и се прави кладенче в него. Поставете лъжичката сол в него. Разтворете маята в хладката вода заедно със захарта и добавете 2-те лъжици олио. Течността изсипете в кладенчето и замесете гладко тесто като постепенно поемате от брашното до неговото усвояване. Готовото омесено тесто прехвърлете в леко намаслен съд и оставете да втасва покрито със стреч фолио или кърпа, докато приготвите плънката за вашия лучник.
Приготвяне на плънката:
изчистете от семките сухите чушки и ги попарете с вряла вода, след което ги на режете на парченца със средна големина, нарежете на едро лука и го запържете в олиото за 5 минути като често го разбърквате да не загори. Добавете към него нарязаните сухи чушки и орехите. Бъркайте сместа още минута две и добавете червения пипер задръжте на котлона още 20-30 секунди и отместете. Овкусете с чубрицата и посолете на вкус. Докато приготвите плънката тестото ще се е отпуснало и готово за оформяне. Разделете го на две, едната част да е по-голяма от другата, примерно малко повече от половината. Оформете на топки. Постелете тавата ако желаете с хартия за печене или я подмажете с малко мазнина. Разточете по-голямата топка на кора за тава 26 -30 см така, че краищата и да излизат от тавата и я поставете в нея. Отгоре разстелете охладената плънка. Разточете и втората топка на кора, но с големината на тавата (както е показано на снимките). Падащите краища на долната кора обърнете и покрийте горната притиснете ги и ги прищипнете да затворите плънката.
Оставете да втаса 15-20 минути. Отгоре може да намажете вашият вкусен лучник с разбито яйце или само с жълтък и малко олио, с кисело мляко или само с вода. Печете в предварително загряна фурна на 180 градуса за 30-35 минути. След като извадите вашия лучник от фурната, отстранете тавата, като внимавате да не се изгорите и увийте в кърпа да почине за 15 минути.