Бухнали и с аромат на канела кифлички от тесто с мая ... Кой би отказал такова лакомство! А ние ви предлагаме да добавите филийки узрели, сладки банани и да поръсите с натрошени орехи.
Необходими продукти:
• 1 ч.ч. мляко
• 120 гр краве масло
• 1 пакетче суха мая (или 2 и 1/4 ч.л.)
• 1/2 ч.ч. захар
• 3 ч.ч. брашно (и още малко допълнително за поръсване на масата или плота)
• 2 средни банан
• 1 супена лъжица канела
• 1/2 ч.ч. смлени орехи
• сол
Необходими продукти за глазурата:
• 3 супени лъжици масло
• 2 супени лъжици сварено мляко
• 1 и 1/4 ч.ч. пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Налейте млякото в купа, добавете 3 супени лъжици меко краве масло и поставете на котлона да се затопли. Необходимо е да следите млякото да не стане горещо. Натрошете маята и я наръсете на повърхността на млякото, покрийте купата с кърпа и изчакайте, докато маята започне да кипва (10 минути приблизително). Добавете захарта и разбъркайте.
2. Изсипете 1 ч.ч. брашно и разбъркайте с дървена лъжица или миксер. Добавете пюре от 1 банан и отново разбъркайте като постепенно изсипвате и останалото брашно. Ще се получи доста лепкаво тесто. Посавете го на масата или плота, които предварително сте поръсили с брашно. Трябва да омесите тестото с ръце си докато стане еластично.
3. Сложете тестото в купа, поръсете отгоре с брашно, покрийте с кърпа и го приберете на топло място за около 1 час. През това време се очаква да увеличи обема си около 2 пъти. Разтопете останалото масло и го оставете да се охлади.
4. Разточете втасалото тесто на кора с правоъгълна форма и с дебелина около 1.5 cm. С помощта на четка го намажете отгоре с разтопеното масло.
5. Така приготвения слой от тесто се поръсва със смлените орехи и канелата. Останалите банана нарежете на филийки (не прекалено дебели) и разпределете по повърхността на редове.
6. Подгънете ръба на тестото и внимателно започнете да навивате, за да се получи платно руло.
7. Срежете полученото руло на половина, след това половината отново на половина и така нататък ... Трябва да се получата около 8 парчета с еднаква дебелина.
8. Поставете нарязаните парчета в намаслена форма, покрийте ги с кърпа и ги оставете още малко да се надигнат докато загреете фурната.
9. Загрейте фурната до 180 градуса С. Поставете формата на средния рафт и печете за 40-45 минути до златисто кафяво. След като е готово, извадете от фурната и сложете малко да се охлади.
10. Пригответе глазурата. Разтопете маслото и задржте още малко на котлона (за около 3 минути) като разбърквате от време на време, докато стане златисто кафяво, но внимавайте да не изгори. Добавете млякото и пудрата захаар към маслото и разбийте. Ако сместа ви изглежда твърде рядка, добавете още пудра захар, а ако е точно обратното - прибавете мляко. Залейте кифличките с глазурата и сервирайте!
От банани биха могли да бъдат приготвени много чудесни десерти. И ако не сте опитвали панирани банани, сте изпуснали много!