Млечна баница - онова малко съвършенство от юфка (или кори), пълно с разтапяща плънка от яйца и мляко! Кой ли би отказал парченце? Аз лично си спомням как моята баба точеше корите върху голямата дървена маса, после ги сушеше върху дълги пръчки и правеше от тях юфка. Именно с тази юфка ставаше най-вкусната млечна баница на света! Е, онези времена отдавна на минало, но открих, че мога да заменя бабината домашна юфка с готови купешки тънки кори за баница (от онези, с които обикновено правим баклава).
Млечна баница с готови кори
Необходими продукти:
12 броя фини кори за баница
100 г разтопено масло
3 яйца
1/2 ч.ч. захар
1 щипка сол
1 пакетче ванилия
1 и 1/2 ч.ч. прясно мляко
пудра захар - за поръсване
Начин на приготвяне:
Намажете корите една по една с разтопеното масло. Всяка намазана кора набирате небрежно на хармоника и навивате на охлювче.
Подредете охлювчетата в тава, постлана с хартия за печене, плътно едно до друго. Поставете тавата с приготвената млечна баница в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете за 20 минути.
През това време разбийте яйцата със захарта, ванилията и щипката сол, налейте млякото и разбъркайте добре.
Полейте равномерно запечената баница със сместа и върнете във фурната за още 15 минути, да се стегне кремът.
Извадете млечната баница с готови кори и след кратък престой поръсете с пудра захар.
Да ви е сладко!