Баба така я прави: точи, реди шунка и сиренце, и става една суканица - ум да ти зайде!

вход през zajenata.bg
За Жената
Начин на живот
Какво да сготвя
Баба така я прави: точи, реди шунка и сиренце, и става една суканица - ум да ти зайде!
Баба така я прави: точи, реди шунка и сиренце, и става една суканица - ум да ти зайде!
8642
Баба така я прави: точи, реди шунка и сиренце, и става една суканица - ум да ти зайде!
какво четем
Приготвяне: 30 мин
Готвене: 60 мин
Общо: 90 мин
Хранителна стойност: 500 kcal

Кой умее да ни радва с неземни вкусотии толкова добре като баба? Отговорът е лесен - никой! А днес имаме за вас една изумителна рецепта за вкусна пълнена питка , излязла изпод златните бабини ръце. Пухкаво тесто, пълно с шунка и сирене - е как да му устоиш, особено ако току-що е излязло от фурната? Ето и рецептата за суканица с шунка и сирене :

Бабина суканица с шунка и сирене

Продукти за тестото:

250 мл топло мляко

1 чаена лъжичка захар

10 гр прясна мая

1 яйце

450-500 гр.

брашно

За плънката:

150 г сирене

1 жълтък

1 супена лъжица заквасена сметана

200 гр шунка на резени

Приготвяне:

Първо замесете тестото - разтворете маята в хладкото мляко заедно със захарта и малко брашно. Щом сместа шупне, изсипете я в средата на брашното, където сте оформили кладенче. Омесете меко тесто, като постепенно добавяте брашно. Оставете тестото покрито на топло място за около час, докато удвои обема си. 

През това време пригответе плънката. Отделете жълтъка в купа, добавете сиренето и сметаната, и разбъркайте до гладка смес.

правоъгълник от тесто

Втасалото тесто разточете на тънък правоъгълник. Разрежете го на 2 по ширина, след което намажете всяка половина с приготвената плънка, а отгоре поръсете с резени шунка.

пълнена суканица

Завийте правоъгълниците на стегнато руло, като прищипете краищата.

руло от тесто

След това разрежете всяко руло на две по дължина и като ги усуквате, ги подредете във формата на охлюв в предварително покрита с хартия за печене форма. Покрийте с кърпа и оставете питката отново да втаса.

бабина суканица

Намажете я с разбит белтък и изпечете в загрята на 180 градуса фурна до зачервяване.

бабина суканица с шунка

Да ви е сладко!

Редактор: Петя Иванова
Новини
Мода
Звезди
Начин на живот
Диети
Красота
още
Любов
Здраве
Родители
Коментари
галерии
Прически Маникюр Рокли Грим Обувки Бижута Аксесоари Чанти Звезди
още
Модни тенденции За дома Дизайн Екзотични Пътешествия Татуировки
Design & Development: TaraSoft