В днешно време много малко жени се наемат да правят лютеница - сигурно и вие (ако сте от това поколение) си спомняте как майките и бабите ни я бъркаха с часове на двора, сякаш в някакъв свещен ритуал. Е, кой на днешно време разполага с цял свободен ден? Точно така - никой!
Затова днес ще ви представим рецептата за най-мързеливата лютеница , която се прави за има-няма 2 часа във фурната, а резултатът е също толкова вкусен.
Най-мързеливата домашна лютеница
Продукти:
3 кг червени чушки
1 кг домати
1 кг моркови
1 глава червен лук
1 кг патладжани
1 глава чесън
2 с.л. сол
1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. оцет
1 ч.ч. олио
Приготвяне:
Почистете зеленчуците и ги нарежете на парчета. Сложете ги в подходяща тава и ги поръсете със солта и захарта. Налейте олиото и оцета. Сложете всичко в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете 2 часа от завирането на сместа, като разбърквате от време на време.
Готовите зеленчуци пасирайте до получаването на гладка лютеница. Насипете в сухи буркани и охладете. Варете 5 минути, за да се стерилизират бурканите.